Productnieuws

All-Electric Ready hybride warmtepompen versnellen de energietransitie

Hoewel met een hybride warmtepomp direct kan worden bespaard op het gebruik van aardgas, is ‘hybride’ uiteindelijk een tussenstap naar een 100% gasloze toekomst. NIBE adviseert daarom om bij een hybride installatie te kiezen voor een All-Electric Ready hybride warmtepomp.

Voorkom vertraging in de energietransitie

Bij ‘hybride’ wordt vaak gekozen voor de combinatie van een kleine lucht/water warmtepomp met een cv-ketel. Dat is minder gunstig, want hiermee ontstaat een locked-in situatie van de cv-ketel. Zo’n kleine warmtepomp kan vaak niet zonder cv-ketel werken. Bereikt de cv-ketel na enkele jaren het eind van de levensduur terwijl de hybride warmtepomp nog niet aan vervanging toe is, dan ligt het al snel voor de hand om de cv-ketel te vervangen. Gevolg: er wordt opnieuw jarenlang gas verbruikt.

Om dit te voorkomen, is het verstandiger om in een hybride installatie een All-Electric Ready hybride warmtepomp toe te passen. Die is namelijk voorbereid om All-Electric te functioneren, door de mogelijkheid om een warmwaterboiler en een klein elektrisch element aan te sluiten.

All-Electric vaak mogelijk zónder hybride tussenstap

Wat echter door de sterke focus op ‘hybride’ onderbelicht blijft, is dat veel bestaande woningen prima in één keer van een 100% gasloze cv-installatie kunnen worden voorzien. Wat NIBE betreft zou All-Electric daarom de norm moeten zijn en zou – wanneer de situatie toch om een hybride oplossing vraagt – minstens moeten worden ingezet op een All-Electric Ready hybride warmtepomp. Zo blijft de toekomstige optie voor een 100% gasloze installatie open.

Bekijk het assortiment