Productnieuws

Warmtepompen: Veel lawaai over geluid

Lucht/water warmtepompen spelen een belangrijke rol in de energietransitie en zullen steeds meer worden toegepast. Door het geluid dat deze warmtepompen maken, worden er per 1 april 2022 extra eisen gesteld aan de kwaliteit en plaatsing.

De algemene regel is dat de buitenunits moeten voldoen aan de geluidseis van maximaal 40 dB(A) op de perceelgrens. Alleen wanneer de unit over een Silence Mode beschikt is overdag 45 dB(A) toegestaan.

Warmtepompen kunnen een zogeheten ‘tonaal’ geluid maken, dat klinkt als fluiten en brommen.

De intensiteit van het geluid van een lucht/water warmtepomp wordt veroorzaakt door  tonaal geluid en is verder afhankelijk van de  buitenluchttemperatuur in combinatie met de benodigde CV-water aanvoertemperatuur bij het gevraagde thermische vermogen.

Het geluid van de ATAG Energion M in diverse woontypen

Bij de ontwikkeling van de ATAG Energion M warmtepomp is veel aandacht besteed aan het zoveel mogelijk wegnemen van geluid.

De Energion buitenunits hebben een speciaal gevormd en geluidsreducerend ventilatorblad. Ook de toegepaste compressor vermindert belangrijke trillingen door in een tegenfase te draaien. Hierdoor worden geluidspieken en -trillingen afgevlakt. Dankzij de Silence Mode (nachtmodus) wordt het geluid ook gereduceerd.

Appartementen met een plat dak
De ATAG Energion 40/50/ en 80T buitenunits zijn goed te plaatsen op 2 meter van de dakrand. Daarmee wordt voldaan aan de gestelde geluidseisen.

Vrijstaande woning
Voor vrijstaande woningen op grotere kavels, geldt dat het altijd mogelijk is een ATAG Energion M buitenunit te installeren. Bij plaatsing op een bijgebouw kan de buitenunit op 2 meter van de dakrand worden toegepast. Ook is een ATAG prefab schoorsteen/dakkap een optie.

Twee-onder-een-kap
Houd bij twee-onder-een-kapwoningen rekening met de aangrenzende woningen. Op de begane grond voldoe je aan de geluidseis met een afscherming in bijv. een U-vorm, waarbij de buitenunit aan drie kanten afgeschermd wordt. Ook kan je kiezen voor de ATAG prefab schoorsteen/dakkap.

Tussenwoning
Bij tussenwoningen kan altijd worden gekozen voor de prefab schoorsteen/dakkap. Plaats bij een buitenunit op de begane grond een geluidsscherm in een U-vorm  Bij bijgebouwen moet je de afstand van 2 meter vanaf de dakrand aanhouden.

Meer weten?
Download hier het gratis whitepaper over geluid van warmtepompen.