
Tijd en geld besparen door slimme logistiek en prefab
Een intensieve samenwerking tussen installateur en groothandel is slim: je bespaart zowel tijd als geld. Otte Installaties uit Sneek sloeg de handen ineen met Rensa en Gévier om vier woontorens in Heerenveen te voorzien van de benodigde installaties en sanitair. Rensa en Gévier ondersteunden de installateur op vier fronten: engineering, prefab, logistiek en sanitair.
Stel, je wilt als installateur meedingen naar een grote opdracht, maar je hebt daarvoor net niet voldoende engineeringkracht in huis. Niet inschrijven dan maar? Daar dachten ze bij Otte Installaties uit Sneek toch echt anders over.
Voor een grote opdracht van vier woontorens met in totaal 130 huur- en koopwoningen in Heerenveen zochten zij Rensa op voor een samenwerking op drie fronten: engineering, prefab en logistiek. Later sloot ook Gévier, sanitairspecialist en onderdeel van Rensa, aan bij het project.
Naast de installateur
Cor Dotinga, al jaren Rensa-vertegenwoordiger in het noorden van het land, deed de eerste aanzet: “Ik roep al jaren dat Rensa ook warmteverliesberekeningen en tekeningen kan maken. Wat een adviesbureau kan, kunnen wij ook. We willen naast de installateur zitten in plaats van ertegenover.”
Dat resulteerde in een afspraak waar behalve Otte en Rensa ook Ubbink en Albrand aanschoven. Jan Dijkman van Otte Installaties: “Wij hadden nog niet eerder zo samengewerkt. Voorheen ging je zelf zoeken, nu hebben we alles samen uitgezocht. Dat vroeg wel extra aandacht en tijd.”
Tekst gaat verder onder de foto's.
De eerste fase van het project bestond uit de engineering. Jan Dijkman: “Bij ons ontbrak op dat moment een BIM-modelleur, en Rensa heeft Björn.” Björn Jansen, op dat moment BIM-modelleur bij Rensa: “Samen met de installateur kijken wij naar wat er gebouwd moet worden. Otte had al een voorontwerp; daarmee hebben we samen met model ontwikkeld. Zij maakten de hoofdkeuzes, wij waren ondersteunend en adviserend.”
Al ontwerpend werd er regelmatig ‘geclasht’: er wordt dan gekeken of de plannen van de installateur wel passen in die van de aannemer en andersom. “De clashes bespreek je dan samen”, legt Björn uit. “Soms moet een tracé anders, soms moet de aannemer zaken anders doen.” Dat vraagt wel om openheid en flexibiliteit van alle partijen. Jan Dijkman: “Gelukkig deden ook aannemer Van Wijnen en architect De Zwarte Hond dat.”
Zes woningen per week
Tijdens de voorbereiding werd er ook gekeken naar de ambitieuze planning van het project. Er moeten zes woningen per week opgeleverd worden. Die tijdsdruk, gecombineerd met een chronisch gebrek aan vaardige handen, maakte dat de keus voor prefab snel was gemaakt. “Bijvoorbeeld bij de vloerverwarming”, vertelt Jan Dijkman: “De luchtverdeelkast van Ubbink wordt van tevoren al door Rensa ingesteld. Op elke kast staat precies aangegeven op welke verdieping en in welke woning ‘ie geplaatst moet worden. Hoe sneller het beton erover kan, hoe beter.”
Na overleg werd besloten om de slangen ter plekke af te knippen, in plaats van vooraf. “Zo zijn we flexibel op de bouw en zitten we nooit met een slang die toch net 10 centimeter te kort is.” Dotinga: “Ubbink heeft geholpen in het ontwerp en de berekeningen. Ook is er iemand van Ubbink meegeweest om uitleg te geven bij de eerste montage.” Jan Dijkman: “De jongens zijn hier heel enthousiast over. Ook hebben we in het begin geëvalueerd. Daar kwamen soms nog kleine dingen uit, zoals papieren stickertjes, die na een regenbui niet meer leesbaar zijn. Dat was simpel op te lossen door er plakband overheen te plakken.”
Van links naar rechts: Folkert van der Meulen (Gévier), Björn Jansen (Rensa), Jan Dijkman (Otte Installaties) en Cor Dotinga (Rensa).
Dinsdag = logistiekdag
“Iedereen heeft zijn eigen discipline, maar uiteindelijk moet alles op de juiste plek op het juiste moment zijn”, zo vat Folkert van der Meulen bondig het belang van het derde traject, de bouwplaatslogistiek, samen. En dus werd ook dat gezamenlijk opgepakt.
Elke dinsdag is het ‘logistiekdag’ op de bouw, zodat de monteurs hier rekening mee kunnen houden. De installatiebenodigdheden worden door Rensa per woning en nagenoeg verpakkingsloos geleverd. Overzichtelijk en het scheelt afval. Van der Meulen: “Vooraf hebben we eerst als proef een rolcontainer ingepakt en getest. Zo konden we het ook meteen aan de monteurs laten zien.” “In het begin bleek de bescherming van de producten niet helemaal optimaal. Dus dit hebben we toen aangepast”, vult Dijkman aan.
Oog voor details
Een regenbestendig stickertje, extra bescherming om de leveringen: het lijken details. Maar volgens alle betrokkenen zijn het juist die details die bij elkaar het voordeel opleveren. Hoeveel precies, dat is nog lastig te zeggen volgens Dijkman: “Dit is het eerste grote project dat we op deze manier doen, maar zeker is dat het ons veel tijd scheelt.” “Ga maar na”, vult Dotinga aan, “Twaalf procent van de gemiddelde bouwsom bestaat uit logistieke kosten. Daar kun je flink op besparen.”
Een vervolg van de samenwerking gaat er zeker komen, zeggen alle betrokkenen. Wanneer en hoe precies, dat bekijkt Otte per project. Dotinga: “Ik heb inmiddels alweer vijf warmteverliesberekeningen mogen maken. De lijntjes zijn nu korter en dat komt door de samenwerking. Je hebt een andere relatie met de klant, je helpt elkaar. Zelf haal ik zo zeker meer voldoening uit mijn werk.” “Je deelt je kennis en je bent meer betrokken”, beaamt Jansen. Van der Meulen: “Je bent steeds bezig met perfectioneren en hebt tijd voor details. Dat is prettig werken.”