Redactioneel

Boilers en buffervaten: van mogelijkheden tot selectiecriteria

De ontwikkelingen binnen deze markt volgen zich snel achter elkaar op. Om per project het juiste vat te selecteren is de juiste kennis nodig. In dit artikel wordt je bijgepraat over de ontwikkelingen, selectiecriteria, aandachtspunten en mogelijkheden en wat Rensa Techniek voor jou kan betekenen. 

Thermische gelaagdheid 

De hygiëneboiler zijnde een boiler en buffervat in één heeft de afgelopen jaren zijn entree gemaakt. Een grote ontwikkeling die allerlei mogelijkheden biedt. Naast dit combivat heeft de ontwikkeling van het buffervat zelf ook niet stilgestaan. Mede door de komst van de warmtepomp is de vraag naar thermische gelaagdheid, een combinatie van hoge en lage temperaturen in één buffervat, steeds groter geworden. En ook de vraag naar buffervaten voor koeling stijgt gestaag.

De keuze is reuze

Maar ook de boiler ontwikkelde zich door. Zo zijn er vanwege de lagere temperaturen van de warmtepomp, boilers met grotere spiralen op de markt gekomen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan smart boilers: elektrische boilers die slim omgaan met de energiehuishouding. De mogelijkheden worden steeds groter: van elektrische boilers, indirect gestookte boilers tot zonthermische boilers. 

Selectiecriteria en aandachtspunten

Om een juiste selectie van een boiler te maken is het belangrijk om alle uitgangspunten helder in kaart te hebben. Om wat voor soort verblijf gaat het? Bij een riante villa worden er andere eisen aan het tapwatercomfort gesteld dan wanneer het om een zorginstelling gaat. Maar ook het aantal personen in het verblijf, het opgestelde vermogen, de piekduur en de herlaadtijd zijn belangrijke parameters. Uiteindelijk gaat het om een combinatie van het opgestelde vermogen en de inhoud van de boiler. 

Standaard of maatwerk?

Rensa werkt met diverse leveranciers samen op dit gebied. Partijen die naast het leveren ook adviseren bij specifieke technische vraagstukken. Een van deze partijen is Tema Techniek. Naast dat zij veel buffervaten op voorraad hebben staan, zijn ze goed in maatwerk oplossingen. Met de gewenste aansluitingen in de gewenste diamaters en passende maatvoering voor jouw project. 

Rensa neemt werk voor je uit handen

Er komen behoorlijk veel berekeningen en opties kijken bij de juiste selectie. Rensa Techniek denkt hierin graag met je mee en voert onder andere warmwaterberekeningen en overige installatietechnische berekeningen voor je uit. En doordat we met veel verschillende leveranciers samenwerken, kunnen ze breder en naar alle aspecten kijken. Zo blijkt de beste optie misschien wel een leverancier te zijn waar je in eerste instantie niet aan dacht. 

Meer weten over de mogelijkheden? Informeer bij je vertegenwoordiger naar de mogelijkheden.