Bedrijfsnieuws

Cascadesysteem: over ontwerp en aandachtspunten

Een bedrijf of kantoor moet altijd door kunnen draaien en klimaatcomfort is daar bij belangrijk. In de utiliteitsbouw zijn cascadesystemen al lang niet meer vreemd. Een goed ontworpen, geëngineerd en geïnstalleerd systeem, geeft bedrijfszekerheid. Rensa heeft alles in huis om installateurs hier bij op weg te helpen.   

Cascadesystemen – meerdere parallel geschakelde HR-gasketels of in nieuwbouw warmtepompen – zien we in gebouwen waar veel vermogen nodig is, maar waar niet continu het volledige vermogen gevraagd wordt. ‘Gebouwen’ in de breedste zin van het woord: grotere of kleinere woongebouwen, tuinbouw, grote of kleinere utiliteit, bedrijfshallen … Het gaat om het benodigde vermogen, niet om de omvang. Hierbij is in de meeste gevallen de warmtevraag in de wintermaanden hoger dan in de andere maanden van het jaar.  

Voordeel 

Een groot voordeel van een cascadesysteem is dat de ketels evenredig worden ingezet door middel van de cascaderegeling. Dat komt het rendement ten goede. Niet slechts één ketel of warmtepomp draait op voor de gehele warmtevraag. In het geval van een storing aan een van de apparaten, draait de rest gewoon door. Omdat de belasting gelijkwaardig is, is het onderhoud (jaarlijks) dat ook.   

Ontwerp 

Het succes van een cascadeopstelling valt of staat echter met en goed ontwerp in de beschikbare ruimte. Bij beperkte ruimte moet je uitwijken naar één apparaat met maximaal vermogen. Is de mogelijkheid er wel, dan pak je liever twee – of meer – apparaten met een lager vermogen. Om tot een goed ontwerp te komen, is een aantal zaken belangrijk. Deze uitgangspunten vormen de basis van de gunstigste oplossing voor het gebouw:  

  • De warmtebehoefte in het gebouw 

  • Een warmteverliesberekening 

  • De wensen en merkvoorkeuren van de opdrachtgever  

  • Gelijktijdigheid van het gebruik 

  • De (on)mogelijkheden van de technische ruimte 

  • Vanaf een aanvraag kunnen de technici van Rensa het project uitwerken in een warmteverliesberekening, technisch ontwerp met bijbehorend en technische berekeningen. Het maakt hierbij niet uit of het om ketels of warmtepompen gaat.  

Aandachtspunten 

Belangrijk is de plaats van de cascade. Komt deze binnen of buiten? Volgens het Bouwbesluit moet er een plofwand aanwezig zijn in de stookruimte waar installaties staan met een vermogen boven 100 kW.  Komt het systeem op het dak te staan, dan weegt het gewicht zwaar mee, letterlijk en figuurlijk. Het dakconstructie moet dit kunnen dragen. Voorzieningen voor cascadesystemen zijn in nieuwbouw makkelijker te treffen dan in bestaande bouw; toch moet er in beide gevallen rekening mee gehouden worden.   

  • De afdeling engineering van Rensa kan een technische ruimte helemaal uittekenen, ook in 3D, en zorgt ervoor dat de opstelling past binnen de mogelijkheden en wensen van de opdrachtgever. Zo weet je als installateur precies welke leiding waar moet komen, hoeveel ruimte je hiervoor hebt en wat je nodig hebt.  

Installatie 

Wandketels installeren ten behoeve van een cascadeopstelling, zal voor de meeste installateurs geen probleem zijn. De grote open verdeler die onder de toestellen komt, kan wel een uitdaging vormen, maar dat hoeft niet.   

  • De afdeling engineering van Rensa kan de open verdeler – evenals andere onderdelen van het systeem – ontwerpen, waarna deze in één stuk prefab door een externe partij wordt afgeleverd op de bouw. Montage ter plaatse is zo een stuk makkelijker. Afdeling Sales stemt het gewenste moment af en denkt mee: zo’n verdeler is zwaar, misschien is er een kraan nodig om deze naar binnen te tillen? Op deze manier staat niets het proces van de aannemer in de weg.  

Onze merken  

Rensa gaat flexibel mee in de ontwikkelingen in de markt. Samen met onze leveranciers springen we hier op in met ons assortiment, voorraden en diensten. Op het gebied van ketelcascadesystemen voert Rensa Nefit Bosch, Remeha en Atag, en op het gebied van luchtwarmtepompen in cascade Nibe.