Redactioneel

CO2-reductie ingewikkeld? Rensa en Ubbink laten zien hoe simpel het kan zijn

Hoe maak je een duurzaam proces duurzamer? Het antwoord op die vraag is even simpel als complex. Want wie al jaren werkt aan de verduurzaming van het logistieke- en mobiliteitsproces, ziet dat voortdurende innovatie een immer groeiende uitdaging is. Maar dat het antwoord soms ook simpel kan zijn, laat een samenwerking tussen Rensa en Ubbink uit Doesburg, producent van onder andere rookgasafvoer- en ventilatiesystemen, zien.

Het ging eigenlijk ‘altijd’ al zo. Twee keer per week ging de poort open en verliet een vrachtwagen met producten de fabriek van Ubbink, pal naast de IJssel in Doesburg. Bestemming: de magazijnen van technische groothandel Rensa Verwarming & Ventilatie in Didam en Doetinchem, beide op zo’n 20 minuten rijden.

“Een doodnormaal proces overal in de logistiek”, zegt Bob Lammers, Hoofd Transport bij Rensa Family Company, de logistieke dochteronderneming van onder meer Rensa Verwarming & Ventilatie. “Totdat je je realiseert: er gaan elke dag een kleine honderd vrachtwagens van ons op pad voor leveringen in heel Nederland. Er is er altijd wel ééntje die op de terugweg Ubbink passeert. Terwijl op dezelfde dag een vrachtwagen van Ubbink exact dezelfde route aflegt.”

Samenwerking

Met dat inzicht ontstond al snel het idee om dat schakeltje in het logistieke proces te verduurzamen en daarvoor bleek Ubbink de perfecte partner. Rensa en Ubbink werkten al eerder in diverse projecten samen aan een duurzame en circulaire toekomst voor de installatiesector. Zo onderzochten zij samen hoe plastic afvalstromen een tweede leven kunnen krijgen.

“Soms is het streven naar een CO2-reductie een kwestie van lef tonen”, vertelt Jur Hofland, duurzaamheidscoördinator bij Rensa Verwarming & Ventilatie. “Gewoon beginnen en daarna kijken of het rendabel en uitvoerbaar is. Rensa en Ubbink delen die opvatting.”

De sleutel daarbij is samenwerking, benadrukt Jan Willem van Boven, Sales Manager Installatie bij Ubbink. “Ubbink streeft voortdurend naar verduurzaming van al onze processen. Wij voelen de verantwoordelijkheid te investeren in een gezonde toekomst van de aarde, in deze tijd is niets doen geen optie meer. Maar de vraag is dan: wat doen we er concreet aan?  We lopen graag voorop, maar om CO2-uitstoot echt aan te pakken zijn meerdere partijen nodig. Samen bereik je meer dan een, zelfs als de oplossing simpel lijkt.”

Niet brengen, maar halen

Het alternatief voor de logistiek van Rensa en Ubbink bleek ook even simpel als doeltreffend. Ubbink bracht niet langer twee keer per week een nieuwe vracht met goederen naar de technische groothandel, maar Rensa haalt de vracht nu zelf op.

Gestart werd met een proef voor kleine goederen met het kleingoedmagazijn in Didam als bestemming. Bob Lammers: “We kunnen onze ritten zo plannen dat er zonder omrijden dagelijks nieuwe bevoorrading in Doesburg opgehaald en in het kleingoedmagazijn afgeleverd kan worden. Zo krijgen we niet twee keer per week een grote vracht, maar elke werkdag een kleinere.”

Win-win-situatie

Al snel bleken er vooral voordelen voor beide partijen. “Door het oppikken van de voorraad worden op de terugweg door onze vrachtwagens minder ‘lege’ kilometers gereden, terwijl aan de andere kant een vrachtwagen minder de straat op gaat. Dat scheelt natuurlijk de nodige CO2-uitstoot. Daarom doen we dit. Maar het mooie is, het levert nog meer op. Met een vrachtwagen minder op de weg zijn ook nog eens de transportkosten lager. Een echte win-win-situatie.”

Ook in de magazijnen van Rensa is de positieve uitwerking van de samenwerking met voelbaar vanaf de eerste dag. Lammers: “In het kleingoedmagazijn kwam gelijkmatiger voorraad binnen. Niet alleen is dat beter en sneller te verwerken door de collega’s in het magazijn, ook was de kans dat een product van Ubbink daardoor niet op voorraad was een stuk kleiner.”

Voor Ubbink is het voordeel ook glashelder. “We zijn door de verdeling van onze piekbelasting in de logistiek af”, zegt Van Boven. “Bovendien hoeft de fabriek niet langer twee keer per week een grote vracht afgeleverd te hebben voor transport, maar elke dag een beetje. Dat zorgt ook nog eens voor een hogere leveringsbetrouwbaarheid. En vooropgesteld: dit terwijl je de CO2-uitstoot terugdringt. Dat is toch fantastisch?”

Als snel was duidelijk: dit smaakt naar meer

Al tijdens de proefperiode, die drie maanden duurde, werd duidelijk: dit smaakt naar meer. “Inmiddels halen we permanent zelf de vrachten bij Ubbink op voor het kleingoedmagazijn in Didam en we bekijken nu hoe dit voor ons grootgoedmagazijn in Doetinchem gerealiseerd kan worden”, aldus Lammers. “We hebben daarin het volste vertrouwen en hopen dat meer fabrikanten in de installatiebranche deze handschoen willen oppakken. Want deze situatie laat wel zien: zo simpel kan CO2-reductie soms zijn.”