Redactioneel

Comap: kraankwaliteit voorop - en nooit stilstaan

“Elke bewoner, elke installateur is op zoek naar het optimale comfort in de woning. Die zoektocht ontwikkelt zich steeds verder. We zien nu dat inregelen steeds belangrijker wordt. Er is een evolutie gaande. Inregelen ofwel ’balancing’ is steeds meer de ruggengraat van elk systeem.”

Het onderwerp is ‘radiatorkranen’ en aan het woord is Dieter Kirschfink, technisch directeur van Comap, producent van deze kranen en alle andere schakels tussen opwek en afgifte.

“Er is al veel bereikt, in vergelijking met de handbediende kraan. Daarna kregen we bijvoorbeeld de vooringestelde kraan die altijd 100 procent leverde, maar moeite had met verandering in de last. Vaak gaat dan de ketel in storing omdat die niet goed is ingeregeld.”

Optimaal energieverbruik

Zijn collega Heiko Pundt is Area Manager van Comap Nederland en kijkt vooruit: “Onze AutoSar-thermostaatkraan rekent daar mee af. De hydraulische uitbalancering compenseert ongelijke debietverdeling in een verwarmingsinstallatie. Daardoor heb je hetzelfde comfort overal in de woning of andere gebouwen. Groot voordeel is dat het energieverbruik optimaal is. Dan heb je een situatie die ik wel eens vergelijk met een soort ‘cruisecontrol’ van de auto.

Minder slijtage

Door zich zo constant aan te passen aan de veranderende omstandigheden en wensen levert deze kraan veel rendementswinst op, zowel in comfort als qua energieverbruik. En vergeet niet: een goed ingeregeld systeem kent veel minder slijtage.

De trends volgens Comap

  • Inregelen is de ruggengraat van elk systeem. De radiatorkraan is daar een belangrijk onderdeel van.
  • Het uiterlijk van radiatorkranen wordt steeds belangrijker; kranen zijn in steeds meer uitvoeringen leverbaar.
  • Kwaliteit is en blijft de sleutel tot een storingsvrij systeem.

Heiko Pundt, Area Manager van Comap Nederland: “Een goed ingeregeld systeem met de autosar-thermostaatkraan voorkomt storingen en kent veel minder slijtage.”