Redactioneel

Cv-ketel vervangen door warmtepomp? Hier moet je op letten!

We kunnen er niet meer omheen: we moeten van het gas af. Vanaf 2026 is het zelfs verplicht wanneer je de cv-ketel vervangt om minimaal een hybride installatie terug te plaatsen. Maar waar moet je op letten als je een cv-ketel gaat vervangen voor een warmtepomp? In dit artikel praten we je bij over de belangrijkste aandachtspunten en criteria.

Is de woning geschikt?

Bij ketelvervanging gaan wij altijd uit van de Trias Energetica. De warmtevraag moet beperkt worden (stap 1). Daarvoor kijken we of de woning goed geïsoleerd is en of er minimaal HR++ glas is toegepast. Dit is niet noodzakelijk, maar helpt wel bij het verlagen van de warmtevraag.

Een warmtepomp systeem bestaat uit drie delen: bron, de opwekker en het afgiftesysteem. Bij vervanging is het belangrijk dat deze componenten goed op elkaar zijn afgestemd. Als er iets misgaat bij vervanging, gebeurt dit meestal bij het afgiftesysteem. Belangrijk om je daarom af te vragen: is het afgiftesysteem geschikt voor de warmtepomp? Bij een warmtepomp gaan we namelijk uit van lagere aanvoertemperaturen. Hoe lager de aanvoertemperatuur, hoe hoger het rendement. Vloerverwarming werkt standaard op lage temperaturen. Bij een radiator is dat niet altijd het geval, waardoor de kans bestaat dat hij minder capaciteit heeft. Dit moet opgevangen worden door bijvoorbeeld meerdere radiatoren te plaatsen of ondersteuningsventilatoren te plaatsen.

Capaciteit warmtepomp

Een ander belangrijk aspect is de selectie van de juiste warmtepomp. Dit gebeurt op basis van de warmtebehoefte. Wij adviseren om de warmtepomp iets kleiner te selecteren dan de warmtebehoefte aangeeft. Het tekort aan vermogen wordt bij een all-electric opgevangen door een elektrisch element en bij een hybride door de cv-ketel. De warmtepomp kan zo rustig doordraaien, waardoor er minder start en stop momenten zijn. Dit komt het rendement ten goede en verlengt de levensduur. Een warmtepomp systeem heeft een bepaalde waterinhoud nodig en een grote waterstroming (flow). Vaak is het advies om ook een buffervat op te nemen in het systeem.

Inregelen

Waar bij een cv-ketel het inregelen vaak werd overgeslagen, is dit bij een warmtepomp van essentieel belang. Daardoor zorg je voor een goede verdeling van de warmte over de hele installatie, voor een goed rendement én hoog comfort voor de bewoner.

Warmwaterberekening

Als laatste is de selectie van een juiste boiler belangrijk. Een warmtepomp doet er veel langer over om water op te warmen. Bereken dus van tevoren wat de warmwater behoefte is en baseer daar de grootte van de boiler op.