Productnieuws

De Panasonic Aquarea Hybrid+ warmtepomp

De afgelopen jaren is gebleken dat het een behoorlijke opgave is voor mensen om hun huizen aardgasvrij te maken. Daarom kiest het kabinet Rutte IV voor een tussenstap. In het nieuwe coalitieakkoord staat dat isolatie en hybride warmtepompen voor de meeste woningen een goede manier zijn om te verduurzamen. Daar trekt het kabinet een aanzienlijk bedrag aan subsidies voor uit. Zo wordt het voor veel mensen een betaalbare oplossing.

De combinatie van goede isolatie en het gebruik van een hybride warmtepomp is niet voor niets. Een geïsoleerd huis is een randvoorwaarde voor het gebruik van een hybride warmtepomp. Dat betekent dat het huis ten minste dubbel glas, spouwmuurisolatie en 5 tot 7 cm vloervloerisolatie en dakisolatie heeft. De meeste woningen gebouwd na 1995 zijn over het algemeen voldoende geïsoleerd.

Hoe werkt het?

De hybride warmtepomp werkt op stroom en kan samen met de bestaande cv-ketel (onafhankelijk van merk of type) tot één installatie gecombineerd worden. Om de woning op de gewenste temperatuur te brengen haalt de warmtepomp zijn warmte uit de buitenlucht. Het verwarmt een groot deel van het jaar de woning. De cv-ketel springt alleen tijdens extreem koude dagen bij. Ook zorgt deze voor warm water in de badkamer en keuken.

Een hybride warmtepomp bestaat uit twee onderdelen: een warmtewisselaar (condensor) en een unit die de warmte uit de buitenlucht haalt (verdamper). De Panasonic Aquarea Hybrid+ serie biedt twee opties voor de plaatsing van de warmtepomp. Bij een bi-bloc wordt binnen, vlakbij de cv-ketel, de condensor geplaats en buiten de verdamper. In het geval van een monobloc gaat het om één complete buitenunit met beide functies.

Besparingen en subsidies

Met een hybride warmtepomp zijn aanzienlijke besparingen te realiseren. Milieu Centraal becijferde dat de CO2-uitstoot voor verwarming en warm water met ongeveer 20 procent daalt. Daarnaast kan een gemiddelde hoekwoning ongeveer € 200 per jaar op de energierekening besparen. Daar komt de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) op de aanschaf van de warmtepomp nog bij. Dat kan voor een Aquarea Hybrid+ warmtepomp oplopen tot €4.350,-.

Stil en compact

De buitenunit van een hybride warmtepomp heeft een ventilator die draait. Het geluid is vergelijkbaar met een koelkast of vaatwasser en alleen te horen als de verwarming aan staat. Dat is meestal op koude dagen, wanneer de ramen over het algemeen dicht zijn. De kans het ventilatorgeluid ‘s nachts te horen, is ook nauwelijks aanwezig. De verwarming staat dan heel laag en daardoor zal de ventilator vaak helemaal niet draaien.

Daarnaast is voor de Aquarea Hybrid+ niet veel ruimte nodig. De complete unit van het monobloc-systeem bevindt zich buiten. De binnenunit van het bi-bloc-systeem is licht van gewicht en opvallend compact. Deze unit past dus altijd probleemloos in een berging of cv-ruimte, zonder dat het ten koste gaat van de opbergruimte.

In stappen naar volledig elektrisch

De Panasonic Aquarea Hybrid+ warmtepomp heeft als voordeel dat de gebruiker niet direct op een volledig elektrische oplossing hoeft over te stappen. Dat kan ook later met dezelfde warmtepomp, want de Hybrid+ is hier volledig op voorbereid. Het kan in de volgende stappen:

Stap 1. Hybrid+ warmtepomp werkt samen met de cv-ketel voor de verwarming. De cv-ketel zorgt voor het warme tapwater.

Stap 2. Hybrid+ warmtepomp werkt samen met de cv-ketel voor de verwarming. De warmtepomp zorgt ook voor het warme tapwater.

Stap 3. Hybrid+ warmtepomp werkt samen met de cv-ketel voor de verwarming. De warmtepomp zorgt ook voor warm tapwater. Het verwarmingssysteem is geüpdatet en bestaat uit vloerverwarming en/of lage temperatuur radiatoren.

Stap 4. De warmtepomp en verwarmingsinstallatie zijn op elkaar afgestemd. De cv-ketel springt niet meer bij.

Stap 5. De cv-ketel is verwijderd en de Hybrid+ warmtepomp zorgt volledig voor de verwarming en het warme tapwater. De verwarmingsinstallatie is nu volledig elektrisch.

Een slimme investering

Het verplichte energielabel voor woningen weegt steeds zwaarder mee. Nu investeren in een (hybride) warmtepomp kan daarom verstandig zijn. Verbetert het energielabel, dan maakt dat de woning gewilder en neemt de waarde toe. De Aquarea Hybrid+ heeft het energielabel A++. Daardoor kan de woning zomaar met twee energielabels stijgen. Kortom, een slimme keuze voor de toekomst.

Ga naar het assortiment