Bedrijfsnieuws

Deel van bestellingen bezorgd met elektrische truck

Een deel van de bestellingen bij Rensa Verwarming & Ventilatie wordt in de regio Doetinchem tijdelijk bezorgd met een volledig elektrische truck. Rensa Family Company, onze logistiek dienstverlener, wil daarmee praktijkervaring opdoen die bijdraagt aan onze gezamenlijke doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn.

Het voertuig, de Renault ZE model D, is gloednieuw en wordt sinds half februari tot eind maart ingezet om bestellingen te bezorgen in de regio Doetinchem. 

“Bijna de helft van ons wagenpark – nu 20 trucks – rijdt al op HVO, een brandstof gemaakt van onder meer afvaloliën zoals frituurvet. Dat is een unicum, maar beschouwen we ook als ‘slechts’ een tussenstap naar ons uiteindelijke doel: onder meer CO2-vrije logistiek in 2030", zegt Jur Hofland, coördinator duurzaamheid bij Rensa Family Company. 

"Dat klinkt ver weg, maar dat is het niet. De truck van Renault bewijst dat de middelen er al zijn, nu is het voor de logistieke sector belangrijk om ervaring op te doen. Wat zijn de praktische en financiële voor- en nadelen van elektrisch rijden op deze schaal? Hoe zijn de ervaringen in de magazijnen en op de weg in de praktijk? En, hoe passen we ons logistieke proces daarop aan? Deze pilot moet bijdragen aan meer inzicht op deze vlakken.”

Logistieke uitdaging

“Het mes snijdt aan twee kanten. In de nabije toekomst gaan steeds meer binnensteden op slot voor dieselvoertuigen. We willen ook dan het vervoer in eigen hand houden”, zegt Bob Lammers, Hoofd Transport bij Rensa Family Company. “En dat betekent, net als met de HVO-brandstof, pionieren. Zo kunnen we de klanten de kwaliteit blijven bieden die ze van ons gewend zijn én toewerken naar CO2-neutraal rijden in 2030, iets waar ook volgende generaties baat bij hebben.”

Ook in juni 'elektrische' bezorging

In juni krijgt de pilot een vervolg waarin Rensa Family Company in samenwerking met diverse transporteurs uit de Achterhoek ook een Renault ZE-model met een actieradius van 230 kilometer zal testen. De resultaten van de pilot worden in de loop van het jaar geëvalueerd.