Redactioneel

Subsidie warmtepomp fors omhoog: dit zijn de nieuwe bedragen


De subsidiebedragen voor warmtepompen gaan fors omhoog. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft de nieuwe bedragen voor de ISDE-subsidie bekend gemaakt. Vanaf 1 januari wordt 30 procent van de kosten van een warmtepomp door de overheid betaald.

Dat is goed nieuws voor klanten die vanaf dit jaar investeren in warmtepomptechniek voor een bestaande woning.

De Investeringsubsidie voor Duurzame Energie (ISDE) gaat een nieuwe fase in. De subsidiepot voor bestaande woningbouw bevat dit jaar €228 miljoen. De regering hoopt dat met de extra stimulering steeds meer huishoudens en woningbouwverenigingen besluiten om bij een ketelvervanging een hybride of all-electric warmtepomp te plaatsen.

Gunstig tijdstip

De verhoging werd afgelopen Prinsjesdag al aangekondigd. Werd voorheen 20 procent van de aanschafwaarde van het toestel vergoed; dat is nu met de helft verhoogd naar 30 procent. De regering hoopt dat vooral de hybride warmtepomp fors meer verkocht wordt. De meerinvestering in deze techniek is ook nog eens gunstig omdat de gasprijs naar grote hoogte is gestegen.

Hybride én all-electric

De verhoging van de ISDE geldt niet alleen voor de hybride warmtepompen. Ook volledig elektrische toestellen profiteren mee van de extra staatsteun. Gemiddeld genomen stijgt de subsidie van een warmtepomp met de helft. Een 4 kW hybride was voor 1 januari goed voor €1600 euro: dit wordt in 2022 dus €2400 euro.

Bekijk hier de volledige apparatenlijst op de website van RVO.

Bekijk hier het aanbod van Rensa op het gebied van warmtepompen

Subsidie nog tot 2030

De ISDE-subsidie loopt door tot 2030, en geldt alleen voor bestaande bouw. Alleen apparaten met een vermogen van minder dan 70 kW vallen onder deze subsidieregeling. Het hogere subsidiebedrag is alleen geldig voor subsidieaanvragen die vanaf 1 januari 2022 zijn ingediend en waarbij het apparaat is geïnstalleerd op of na 1 januari 2022. Het is dus niet mogelijk om voor eerder geïnstalleerde warmtepompen alsnog een hoger subsidiebedrag aan te vragen. Later dit jaar zal ook nog de subsidie op zonneboilers met terugwerkende kracht verhoogd worden. Deze aanpassing op de ISDE moet nog verwerkt worden.

Ook isolatie en glas

Naast warmtepompen en zonneboilers vallen ook Isolatiemaatregelen vallen onder de ISDE-subsidie. Ook hierin zijn een aantal kleine wijzigingen aangebracht. Zo moet pm subsidie te krijgen op gevel en spouwmuurisolatie minimaal 10 m2 worden in de opdracht staan. Voor dak-, vloer- en bodemisolatie geldt een minimum van 20 m2. Voor subsidie op isolerend glas geldt een minimaal oppervlakte van 8 vierkante meter.

Configurator

Check ook de handige Warmtepompconfigurator van Rensa. Hiermee bereken, selecteer en bestel je razendsnel een compleet warmtepompsysteem. In de berekening wordt de ISDE- subsidie meegenomen.