De veiligheid van installatietechniek is meer dan ooit een item. Gas, cv- en drinkwaterinstallaties hebben steeds meer mogelijkheden om de veiligheid van de gebruiker te borgen. Dit zijn dé zes trends rondom het thema veilige installaties.
Veilige cv-ketel
Een vakkundige installatie en periodiek onderhoud van de cv-ketel staan volop in de spotlight. Dit komt door de aandacht voor koolmonoxidepreventie en de naderende gasketelwet. Monteurs moeten komend jaar de schoolbanken in om het vakmanschap aan te tonen. Rensa geeft in haar trainingen extra aandacht aan veilige gasgestookte installaties. Trend: de parameters van moderne cv-toestellen kunnen op afstand worden gemonitord.
Veilige rookgasafvoer
Concentrische rookgasafvoeren hebben door hun buis-in-buis-constructie een extra vangnet, mocht de afvoerbuis onverhoopt lekken. Vanaf 2019 is er volop keuze en veel meer voorraad in concentrische systemen: een gevolg van de aandacht voor koolmonoxide-incidenten. Veel opdrachtgevers en installateurs hebben de concentrische rookgasafvoer gestandaardiseerd. Belangrijk aandachtspunt: het beugelen volgens de Rogafa-richtlijn.
Veilige leidingsystemen
Belangrijk speerpunt bij de fabrikanten van kunststof leidingsystemen is de zekerheid van een goede verbinding. De voorgeschreven persproef bij perskoppelingen van cv, drinkwater en gas is lang niet bij elke installateur een standaardritueel. Voorkom dat leidingsystemen na oplevering gaan lekken. Verzekeraars gaan waterschade vaker op installateurs verhalen. Het is niet voor niets dat er nu meer detectoren van lekkages op de markt komen, die bij een leidingbreuk de hoofdkraan af kunnen sluiten.
Veilig drinkwater
De kwaliteit van drinkwater is in Nederland prima, maar staat wel onder druk. Prioritaire instellingen in Nederland (bijvoorbeeld sauna’s of zwembaden) zijn verplicht een beheerplan voor legionellapreventie op te stellen, en bijvoorbeeld periodiek de keerkleppen te keuren. Maar ook in de nieuwbouw ligt ongewenste opwarming op de loer. Denk hierbij aan geïsoleerde schachten of bij de kruising van vloerverwarming en drinkwaterleiding. Dit laatste is een veel voorkomende ontwerpfout. Duidelijke scheiding van koud en warm water in het ontwerp van de installatie is een aandachtspunt.
Andere trend in drinkwaterland: de aandacht voor ontkalkers in gebieden waar het drinkwater veel kalk bevat, en drukverhogingsinstallaties voor badkamers met regendouches.
Veilig systeemwater
Zuiver systeemwater verhoogt het rendement en is beter voor kwetsbare onderdelen in de installatie, zoals de pomp en de wisselaar. Het gebruik van kunststof, maar ook de lagere temperaturen waar op gestookt wordt, verhoogt wel het risico op zuurstof in het systeem en/of vuilvorming middels magnetiet. Het standaard toepassen van vuilafscheiders en/of microbellen-ontluchters is een trend. Andere optie is de vacuümontgasser. Aandachtspunt: de terugstroombeveiliging die voorkomt dat systeemwater in het drinkwater terecht komt.
Veilig binnenklimaat
We gaan beter isoleren. Om te voorkomen dat het binnenklimaat vuil en ziekmakend is moeten we meer aandacht geven aan ventilatie. Trends hierin zijn zoneren en vraaggestuurd ventileren: dus decentraal ventileren waar het nodig is. De nieuwe generatie ventilatiesystemen beschikken over techniek die dit mogelijk maakt. Warme ventilatielucht naar buiten gooien is zonde van de energie: balansventilatiesystemen dragen die energie over aan verse buitenlucht, maar ook warmtepompsystemen kunnen de energie uit afvoerlucht gebruiken voor verwarming en tapwater.