Redactioneel

Dynamisch inregelen: méér dan water verdelen


De techniek bestaat, het gemak is er en de voordelen zijn groot. Maar gemeengoed? Nee, dat is het nog niet. We hebben het over dynamische inregelafsluiters. Dynamisch inregelen is eenvoudig, bespaart tijd en uiteindelijk kosten. Dat is zeker voor de utiliteitssector heel interessant.  

Met de komst van duurzame installaties is het inregelen van het systeem belangrijker geworden. Trage installaties, veranderde afgiftesystemen, lage temperaturen en kleinere Delta T’s vragen om een secure aanpak. Vanuit die ontwikkeling hebben de dynamische afsluiters hun intrede gedaan. Dit mag gerust een van de weinige echt innovatieve trends van de laatste jaren worden genoemd. 

Constante flow 

Voor installateurs in de utiliteit is het van belang om snel en efficiënt een installatie te kunnen opbouwen en inregelen. Dynamische afsluiters zijn hierin een belangrijke schakel. Ten aanzien van conventionele statische aflsuiters, zijn ze in het voordeel. Het enige wat de installateur hoeft te doen, is op basis van berekeningen de maximale volumestroom in te stellen op de afsluiter, in bedrijfstellen en controlemetingen doen. De ingebouwde drukregelaar garandeert dat de flow onder variabele drukomstandigheden steeds constant blijft, wat er ook gebeurt in de installatie.  

Statisch versus dynamisch 

Een groot contrast met de statische methode. Een utiliteitsgebouw statisch inregelen, is ontzettend arbeidsintensief. Afhankelijk van het ontwerp, moet je soms wel drie keer langs dezelfde inregelafsluiter. Bovendien: bij statisch inregelen verplaatst de pomp over alle groepen dezelfde hoeveelheid water. Op het moment dat een van die groepen verandert of dichtloopt, blijft de pomp dezelfde hoeveelheid water verdelen over de overgebleven groepen. Gevolg: de flows kloppen niet.  

Is er dan helemaal niets te zeggen voor statisch inregelen? Jawel, statische ventielen zijn goedkoper dan hun moderne opvolgers. Een ander voordeel is dat de pompdruk lager ligt; er is dus minder energievraag. Daar staat tegenover dat de dynamische methode minder arbeidsintensief is. Als de pomp goed is geselecteerd, levert het onderaan de streep bovendien nog een forse besparing op omdat je met de juiste volumestroom werkt.  

Een ander voordeel van dynamische ventielen is dat je er sturing op kunt aanbrengen in de vorm van zone- en ruimteregeling. Hiermee is het een multifunctioneel apparaat geworden; het is meer dan alleen maar het water verdelen. 

Lange termijn

Ook op de lange termijn bewijzen dynamische afsluiters hun nut. In de utiliteitssector ben je door prestatiecontracten al gauw tien jaar verbonden aan een gebouw. Wie zit er dan te wachten op klachten? Om in de beheerfase zo min mogelijk omkijken te hebben naar een installatie, is het van belang dat deze goed is ingeregeld. Daarmee is onderaan de streep het grootste voordeel te behalen. Dat maakt dynamische afsluiters voor de utiliteit erg interessant.  

Rol van Rensa

Rensa gaat flexibel mee in de ontwikkelingen in de markt. Samen met onze leveranciers springen we hier op in met ons assortiment, voorraden en diensten. Rensa Techniek staat altijd klaar voor advies over ontwerp, productkeuze en om projecten te engineeren. De accountmanagers kunnen op locatie advies geven voor een duurzame en slimme installatie om te besparen op gas, waarbij ook naar de terugverdientijd van de investering wordt gekeken.

Met de dynamische afsluiters en kleppen van onder andere Oventrop,IMIBelimo en Siemens wordt deze duurzame installatie beter ingeregeld. Diverse tools van leveranciers maken het ook voor de utiliteitssector makkelijk om complete aansluitpakketten samen te stellen, waarmee in feite een plug en play-situatie ontstaat.