Redactioneel

Hoe ventilatie ook koeling kan brengen

Koelen met ventilatietechniek is relatief nieuw. Er zijn technieken die de deuren openen naar frisse én koele nieuwbouwwoningen. Alternatieven voor de klassieke airco, of koelen via de warmtepomp. Rensa organiseert hier samen met Zehnder op 25 juni een webinar over.

Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning wordt vaak benaderd vanuit zijn functie in het stookseizoen: het toestel behoudt de warmte die het ventilatiesysteem afvoert door het af te geven aan de koudere aangezogen buitenlucht. Maar in tussenseizoenen én in de zomer is er ook verfrissing te halen uit ventilatietechniek.

De hetere zomers, in combinatie met goed geïsoleerde woningen, leiden er toe dat zelfs nieuwbouwwoningen te maken krijgen met ongewenste oververhitting. En zie die maar eens naar buiten te krijgen.

De regelgeving springt hierop in. Vanaf volgend jaar wordt in de nieuwbouw TOjuli toegepast: een woning zonder actief koelsysteem moet aantonen dat het onder een norm van thermische oververhitting blijft. De verwachting is dat deze regel leidt tot een groei van het toepassen van actieve koelsystemen: dan hoeft een bouwer deze rekensom niet uit te voeren.

Rensa organiseert op donderdag 25 juni van 12.30 en 13.30 een webinar over de mogelijkheden rondom koelen met ventilatielucht. Kijkers kunnen live vragen stellen aan Matthias Stukker van Rensa Techniek en Jerôme Corba van Zehnder.

Aanmelden voor het webinar 

Verschillende smaken

Koelen met ventilatielucht is een relatief nieuwe ontwikkeling, en ook hierin zijn verschillende smaken. Bij een ventilatiesysteem met warmteterugwinning bestaat de bypass-functie voor zomernachtventilatie. Je blaast de opgewarmde zomerlucht na zonsondergang uit de goed geïsoleerde nieuwbouw. Dit kan ook via de wisselaar: dan draai je het warmteterugwin-systeem om en spreek je van koudeterugwinning.

Wat ook kan is de aangezogen lucht voorkoelen door het diep door de grond te leiden: de aangezogen ventilatielucht wordt dan in de zomer door de bodem teruggekoeld, en is dan heerlijk fris op moment dat het in de woning komt. Een actieve manier om met ventilatielucht te koelen, kan door er een warmtepomp aan toe te voegen, of de ventilatiekanalen te koelen door er een warmtewisselaar met koud water in te bouwen.

De verschillende smaken worden in het webinar toegelicht. Ook bestaat de mogelijkheid om hier vragen over te stellen.