Redactioneel

Video: Installatie als kloppend hart van een duurzame toekomst

In het Zeeuwse Tholen gaan vernieuwing en duurzaamheid hand in hand. Installatiebedrijf Jaco Bevelander heeft sinds december de beschikking over een gloednieuw, duurzaam bedrijfspand. Rensa Techniek adviseerde de installateur op het gebied van duurzaam verwarmen, koelen en ventileren.

“Je kunt er niet omheen hè”, merkt Bevelander op met een glimlach. Hij doelt op de entree en tevens showroom van zijn nieuwe pand. Wie het gebouw betreedt, kijkt meteen tegen het installatienetwerk voor de verwarming en ventilatie aan.

Bevelander Installatietechniek heeft 30 jaar ervaring op het gebied van verwarming, waterinstallaties, sanitair en dakwerk. Met zijn bedrijf, bestaande uit zes medewerkers, bedient hij de hele regio zuidwest-Nederland.

Het oude pand in Sint Maartensdijk voldeed niet meer aan de wensen van Bevelander. Op de Stevinweg in Tholen wordt hard gewerkt aan een nieuwe duurzame toekomst. Een noodzakelijke stap volgens Bevelander: “Je kijkt meteen tegen het kloppend hart van dit bedrijf aan. Op de oude locatie aan Sint Maartensdijk groeiden wij uit ons jasje. Ons vak is sterk aan verandering en vernieuwing onderhevig. Je wilt je klanten meenemen in dat verhaal. Maar als je geen ruimte hebt om tastbare technische producten te tonen, wordt dat lastig. Gelukkig heeft Rensa Techniek met ons meegedacht. Samenspel maakt alles mooier.”

Gaan voor grondgebonden

Meest in het oog springend aan de installatie is de grondgebonden warmtepomp met warmtewisselaar. Sjaak Steller, accountmanager Rensa Techniek, adviseerde Bevelander over de aanschaf van de warmtepompen, WTW-unit en andere technische noviteiten.

Steller blikt terug op het project. “In dit geval vervult de installatie bij de entree het visitekaartje van de installateur. We hebben dan ook gekozen om de nieuwste technieken toe te passen. De kantoorruimtes in dit pand verwarmen en koelen wij middels een grondgebonden warmtepomp van Nibe. We hebben dit aangevuld met een WTW-unit van Zehnder voorzien van een enthalpiewisselaar gekoppeld aan een Rehau Awadukt Thermo lucht-aardwarmtewisselaar. Die zorgt ervoor dat de aangezogen lucht van buiten extra te conditioneren is."

"Het bijzondere hieraan is dat je optimaal gebruikmaakt van de constante bodemtemperatuur van de grond. Die heeft een temperatuur van 11 graden. Hierdoor is het mogelijk om de primaire buitenlucht te koelen in de zomer en voor te verwarmen in de winter.”

Tekst gaat verder onder de video

Visitekaartje

Het pand bestaat ook nog uit een werkplaats. Hier was de noodzaak tot koelen niet aanwezig. Daarom adviseerde Steller om hier een lucht/waterwarmtepomp te installeren. De afgifte is geheel gerealiseerd met vloerverwarming.

Maar er is meer. Steller verduidelijkt: “Een voorbeeld is de FlexthermECO van Flamco; een PCM-module die is aangesloten op de warmwatervoorziening. Een slimme oplossing om op een duurzame wijze warmte te laden. Binnen dit systeem wordt zout tot maximaal 85 °C opgewarmd. Op het moment dat er een vraag is naar warm tapwater, wordt er warmte aan het zoutpakket onttrokken. De warmte-energie die daarbij vrijkomt, wordt afgegeven aan de met water gevulde warmtewisselaars, die vervolgens warm tapwater genereren.”

Bevelander vult aan: “We gebruiken dit product als een soort pilot. Het is onze ambitie om in de nabije toekomst een aansluiting te maken met PV-panelen. Dat zou weer een mooie uitbreiding op ons productportfolio betekenen.”

Familietrots

Bevelander kan buigen op ruime ervaring in de installatiewereld. Voor Bevelander kent het installatievak nauwelijks nog geheimen. Hij had dan ook de perfecte leermeester. Zijn vader was installateur in hart en nieren.

Bevelander memoreert: “In dit vak moet je bijblijven. Mijn vader wist dat als geen ander. Tot op late leeftijd hield hij alle ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen bij. Voor ons ligt er best wel een uitdaging om onze medewerkers up-to-date te houden. Dit vak is meer dan de ketel een-op-een vervangen voor een warmtepomp. Ook daar biedt Rensa voor ons uitkomst. We bezoeken hun kennissessies. Daarbij worden we inhoudelijk bijgepraat. Welke warmtepomp kies je? Wat zijn de voornaamste verschillen ten opzichte van verouderde installaties? Op die manier komen we altijd goed beslagen ten ijs. Ikzelf had mijn vader die mij alle fijne kneepjes van het vak leerde. Helaas heeft hij de verhuizing niet meer mogen meemaken. Hij overleed vorig jaar. Eén ding weet ik zeker; op dit nieuwe pand zou hij beretrots geweest zijn.”