Redactioneel

Kierdichting biedt kansen, ook voor de installateur

Traditiegetrouw is kierdichting niet direct het terrein van de installateur. Energiebesparing betekent echter ook dat je zorg moet dragen voor een luchtdichte schil.

De zorg voor luchtdichte afwerkingen van aansluitingen, doorvoeren en sparingen ligt vaak tussen de aannemer en installateur in. De klus blijft dus vaak liggen. Dit terwijl kierdichting juist nu een aantrekkelijke dienst kan worden voor installatiebedrijven.

Waarom nu?

Woningen worden steeds beter geïsoleerd, nieuwbouw én bestaande bouw. Dit betekent dat de warmtevraag een stuk lager is of wordt. Woningen kunnen daarmee met minder vermogen op lagere temperaturen warm gestookt worden. Dat is goed nieuws voor het milieu en de portemonnee van de gebruiker. Maar: lekken in de schil zorgen dan wel sneller voor comfort- en warmteverlies.

De schil moet dicht

In de nieuwe nieuwbouwregels BENG is veel aandacht voor de bouwkundige schil. Kierdichting vormt hier een belangrijk aandeel in. In de bestaande bouw is die aandacht nog wat minder, maar dat is juist een grote kans voor installatiebedrijven. Installateurs maken immers sparingen voor bijvoorbeeld airconditioning, ventilatie en rookgasafvoer.

Condens

Isolatie van binnenkomende en uitgaande leidingen of kanalen heeft niet alleen een energiebesparende reden. Het voorkomt ook condensvorming door het temperatuurverschil. Dit komt vooral voor bij balansventilatie-kanalen. Condensvorming kan weer leiden tot vochtproblemen zoals schimmel.

Dakbeschot

Meest voorkomend ‘gat’ in de schil is de dakdoorvoer. Toegepast voor rookgasafvoer en luchttoevoer van cv-ketels, maar ook voor toe/afvoer van ventilatiesystemen, de afzuigkap of de rioolontluchting. Het zorgt voor een gat in het dakbeschot, dat niet altijd goed wordt afgewerkt. Fabrikanten hebben luchtdichte rubberen manchetten. Ook is het mogelijk om verzamelkappen te plaatsen.

Oude gaten

Oudere woningen hebben soms nog littekens van vorige installaties. Te denken valt aan ruimte rondom de luchttoevoer voor een oude ketel, of nog ouder: de sparing van een gevelkachel of moederhaard. Een check naar de isolatiegraad is altijd de moeite waard.

Ook in de meterkast of schacht zijn er sparingen en doorvoeren. Via de sparing van de riolering kan koude toetreden. Ook deze buis is te isoleren en rondom af te dichten.

Pv-panelen en airco

Pv-panelen en airconditioning zijn twee populaire installaties. Voor beide moet er een gat geboord worden. Ook hierbij het het van belang dat deze doorvoeren goed (lucht)dicht afgewerkt worden. Extra aandacht voor een luchtdichte afwerking en je klant heeft geen gratis lek bij de duurzame stroom of koele slaapkamer.

Tip: maak er een dienst van

Wie werk maakt van de kieren kan ook de ramen en deuren van de klant meenemen. Bijvoorbeeld bij het aanbieden van waterzijdig inregelen, ook zo’n klus die installatiebedrijven steeds vaker uitvoeren om energie te besparen. Een kierencheck, vervanging van rubbers en tochtstrippen, in combinatie met balans in het cv-systeem. Een aanvullende dienst op cv-ketelonderhoud.