Op een dak in Goes werken – tussen de najaarsbuien door – de monteurs van InTec-Kapelle onverstoorbaar door aan de 32 Panasonic warmtepompen van 3kW elk. Als er opnieuw zo’n najaarsbui losbarst, haasten ze zich naar het luik, de ladder af, om binnen verder te gaan aan de 32 individuele installaties van elk appartement.
Hier wonen straks 32 mensen met niet-aangeboren hersenletsel, in een bijzonder complex van stichting Gors. Bij deze bewoners is ooit schade aan de hersenen ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld een herseninfarct, tumor of ongeval. Naast de individuele kamers worden er in het gebouw ook vier gemeenschappelijke woonkamers gerealiseerd.
Maar waarom al die individuele installaties en geen efficiënte collectieve voorziening? “Elke eenheid moet in principe apart verkocht kunnen worden”, zo legt Johan Lodder uit, als directeur van InTec. “Met het oog op een eventuele volgende bestemming van het gebouw heeft de opdrachtgever dat zo bepaald. De ISDE-subsidies op de 32 warmtepompen zijn daarbij een prettig gegeven voor de opdrachtgever.”
Moduleren moet
Het hele gebouw voldoet vanzelfsprekend aan de modernste eisen qua duurzaamheid - en heeft dus per appartement heel kleine warmtepompen nodig.
Lodder: “Als je niet goed dimensioneert, krijg je storing op storing. Logisch, want de cyclus van een te grote warmtepomp wordt voortdurend onderbroken. Halverwege is het al warm genoeg en dan stopt ’t apparaat ermee. Dat is dus vragen om moeilijkheden. We zochten daarom een A-merk dat modulerende apparatuur in het assortiment heeft met zo’n kleine capaciteit. Nou zijn er tegenwoordig ongeveer 140 aanbieders van warmtepompen. De markt is echt geëxplodeerd. Maar in samenspraak met Rensa kwamen we al snel uit bij de enige die deze combinatie levert: Panasonic. Uit Japan, net als bij auto’s is dat bijna altijd goed.”
Goed advies
“We zijn heel blij dat we in Goes over een afdeling techniek beschikken", vertelt Wijnant Snoek van Rensa. “Ook bij dit project waren we daardoor in staat om de vraag van de installateur om te zetten in een goed advies, met de juiste berekeningen en tekeningen. In vergelijking met een apart technisch adviesbureau kunnen we tegen een gereduceerd tarief aan onze klanten de helpende hand bieden.”
Inregelen essentieel
William van Driel van Panasonic sluit daarop aan: “Precies voor dit soort kleinere woningen hebben we dit type warmtepomp ontworpen. Kwaliteit staat voorop, al onze apparatuur bouwen we in eigen beheer. Bijzonder aan onze warmtepompen is dat de compressor (Twin Rotary) de warmte van de spoel gebruikt om de olie warm te houden. Zo voorkom je dat de olie mengt met het gas. Dit soort techniek én het kleine vermogen is goed om in deze kleine woningen storingsvrij de winter door te komen. Maar storingen vermijden doe je met meer dan alleen de juiste apparatuur. Goed inregelen is essentieel en ook de leidingen zijn belangrijk. We zien hier dat InTec buizen monteert met grotere diameters. Dat is handig, omdat die fungeren als buffer.”
Warme koffie
De kleine vermogens zijn meer dan een trend. Lodder: “Iedereen in de bouw- en installatiewereld herkent dit type appartementen. Je ziet ze steeds meer: klein, maar zó perfect geïsoleerd dat een flink deel van de warmte geleverd wordt door de stofzuiger met z’n 700 Watt of als je koffie zet met een apparaat van 750 Watt.”
“De ontwikkeling in de techniek gaan zó hard, dat je echt actief moet bijblijven qua kennis. Vroeger kon je nog wel eens een beurs overslaan. Nu kan dat echt niet, je mist dan echt belangrijke nieuwe uitvindingen en ontwikkelingen.”
Hechte club
“Je ziet ook hier dat techniek in de woning steeds belangrijker wordt, en daarmee verandert ook onze rol als installateur meer en meer in het bouwproject. Dat was nog wel anders toen ik in 1995 InTec oprichtte. Toen waren we vooral maker, nu werken we met een hechte club van ruim 30 mensen aan de projecten. Vanaf ontwerp tot realisatie komen alle disciplines samen; van W- tot E-werken."
"In dit project van 32 appartementen werken we als Intec-Kapelle nauw samen met bouwbedrijf Van der Linde. Met hen hebben we heldere communicatielijnen en dat is een echte voorwaarde om te komen tot een mooi eindresultaat. Het gaat erom dat een project helemaal aansluit bij de verwachtingen van de opdrachtgever. Daar gaan we voor.”