Wel gezocht, maar zelden gevonden: vakmensen die kunnen lassen. In de utiliteitsbouw verschuift daarom de vraag steeds meer van las- naar perssystemen voor dikwandig staal. Een ontwikkeling die veel voordelen met zich meebrengt.
Waarom perstechniek?
Lange tijd was lassen de enige manier om dikwandige stalen buizen te verbinden. De laatste jaren verdwijnt deze ambacht naar de achtergrond. Hoewel nog steeds erg gewild, zijn vakmensen die de lastechniek tot in de puntjes beheersen een speld in een hooiberg. Deze ontwikkeling, in combinatie met het enorme personeelstekort in de installatiebranche, vraagt om oplossingen. Fabrikanten spelen hier op in met toegankelijke technieken en tools. Perstechniek is er daar één van.
Nadelen van lassen
De vraag verschuift in de utiliteit om bovengenoemde reden steeds meer van las- naar perssystemen. En ja, de uitvoeringstechnische nadelen van lassen spelen ook mee:
- Open vuur, dus brandgevaar
- Lichamelijk zwaar, want sjouwen met zwaar gereedschap en gasflessen
- Gezondheidsrisico’s; bij lassen komen giftige dampen vrij en het laslicht is schadelijk voor de ogen
- Tijdrovend: iedere afzonderlijke verbinding wordt rondom gedicht en een niet goed aangelegde verbinding heb je niet zomaar hersteld
- (Soms) moeilijk bereikbare en beperkte werkruimte
- Veel kennis van lastechnieken en kunde om verschillende apparatuur te bedienen voor nodig.
Voordelen van persen
Met perstechniek gaat de installatie van stalen buizen in ketelhuizen veiliger, schoner, makkelijker en sneller. Per verbinding ben je geen (tientallen) minuten bezig, maar seconden. Het geperste leidingsysteem is bovendien meteen bruikbaar. Fysieke inspanning blijft echter. Verschillende fabrikanten bieden voor de utiliteit systemen aan met buisdiameters tot 4 inch; de persapparatuur die daar voor nodig is, vraagt om spierballen.
Vraagtekens
Met buisdiameters tot 4 inch gaat het over serieuze afmetingen. Deze diameters zijn nodig nu we steeds meer overgaan op lagetemperatuurverwarming. Voor dezelfde warmtevraag moet twee tot vier keer meer water door de leidingen dan voorheen. In de praktijk blijkt dat installateurs moeite hebben om te bepalen welke diameter in welke situatie nodig is. En dat is niet de enige uitdaging voor de branche. Alle componenten van een verwarmingssysteem moeten in balans zijn om te functioneren. Daarin is het leidingsysteem inclusief appendages heel belangrijk. De hele samenstelling van het systeem moet kloppen. Een groot contrast met cv-ketels waarbij het een kwestie is van ‘de vlam erin en draaien maar’.
Rol van Rensa
Rensa gaat flexibel mee in de ontwikkelingen in de markt. Samen met onze leveranciers springen we hier op in met ons assortiment, voorraden en diensten. Hierbij schakelen we ook ons zusterbedrijf Ominio in (onderdeel van Rensa Family), dat is gespecialiseerd in buizen van staal en rvs. Daarnaast voert Rensa de perssystemen van VSH en van Viega en van Shurjoint groefkoppelingen voor dikwandige buizen.