Redactioneel

Meer focus op mechanisch ventileren

Ventilatie is al jaren een ondergeschoven kindje. Het is niet echt een ‘sexy’ onderwerp en bovendien hangt het op zolder of in een kast, dus je ziet en merkt er weinig van. Toch heeft ventilatie de afgelopen jaren een inhaalspurt gemaakt. Door de coronaperiode werd duidelijk hoe belangrijk het is om goed te ventileren. Ook vanuit de overheid kwam er meer druk op regelgeving en wetgeving. Een goede ventilatie is namelijk noodzakelijk voor onze gezondheid.

Balansventilatie

Ook binnen de ventilatietechniek zijn er ontwikkelingen gaande. Vooral op het gebied van duurzaamheid. In het verleden werd de warme lucht uit de woning weggezogen naar buiten. Tegenwoordig zijn er steeds meer systemen die de warmte hergebruiken door het door de wisselaar te halen. De warmte uit de lucht uit de woning wordt zo hergebruikt om de ingeblazen lucht op te warmen. Er zijn nu naast de 1 op 1 vervangingsprojecten ook trajecten bezig om de conventionele type ventilatiesystemen (mechanisch afzuigen / natuurlijk toevoeren) te vervangen voor balansventilatiesystemen.

CO2-regeling

Een andere ontwikkeling is ventileren in alleen de ruimtes waar dat nodig is. Want waarom ventileren in de slaapkamer en badkamer als je overdag vooral in de woonkamer leeft. Door het toepassen van CO2-sensoren, kijkt het ventilatiesysteem zelf naar de luchtkwaliteit in die specifieke ruimte. En daardoor bepaalt hij zelf wanneer het nodig is om (extra) te ventileren.

Voorheen had je een driestandenschakelaar waarmee je het systeem handmatig vanuit de keuken bediende. Tegenwoordig bestaat er radio frequente bediening. Door in verschillende ruimtes een RF-module op te hangen, kun je direct in die ruimte de ventilator hoger zetten. Dit verhoogt het bedieningsgemak.

Reinigen kanalensysteem

Bij het vervangen van de installatie wordt er vaak alleen gedacht aan het vervangen van de ventilator. Maar het is belangrijk dat ook het kanalensysteem zelf gereinigd wordt. Hier hopen zich namelijk veel stof en andere viezigheid op. En dit gaat ten koste van de luchthoeveelheid die je uit een woning kunt wegzuigen.

Wil je meer weten? Kijk hier de Rensa webinars terug over dit onderwerp.

Bekijk het ventilatie assortiment