Met de webinars van Rensa duik je dieper in op bestaande en nieuwe techniek(en) en oplossingen. In elk aflevering neemt Rensa je mee in de wereld van de mogelijkheden, kansen en aandachtspunten van specifieke producten, systemen en oplossingen van gastfabrikanten.
 
 
 

Vloerverwarming & warmtepomp: hoe dan?

Het samenspel tussen opwekker en afgifte bepaalt het succes van een duurzame warmtepompinstallatie. In dit praktische webinar gaan we in op alle keuzes en mogelijkheden in het technisch ontwerp en uitvoering van een (hybride) warmtepomp-installatie in combinatie met vloerverwarming. Het webinar wordt live gehouden op dinsdag 8 oktober van 12.30 tot 13.30 uur.

Technische specialisten van Remeha, Albrand en Rensa leggen je uit wat er allemaal bij komt kijken om een energiezuinige en goed werkende verwarmingsinstallatie te realiseren.

Lees hier meer over dit webinar


Klimatiseren met lucht: puzzelen en worstelen

Gebalanceerde ventilatietechniek kan in veel gevallen als hoofdverwarmer van een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning dienen. Wanneer je goed technisch gaat rekenen aan je projecten kan de techniek verwarmen, koelen, ventileren en zelfs isoleren (vraag beperken). Deze puzzel gaan we bespreken in dit webinar met Zehnder, met voorbeelden uit het veld. Daarnaast een inhoudelijke blik vooruit naar de herziening van TO-juli-eis die oververhitting moet voorkomen: vanaf komende zomer gaat er een hoop veranderen voor bouwers en installateurs. En dat belooft ook een worsteling te worden.


Gasloos renoveren met ventilatielucht als warmtepompbron

De ventilatielucht/water-warmtepomp is nu nog een relatief onbekende smaak om woningen van het aardgas te halen, terwijl deze techniek al jaren wordt toegepast. De nieuwe NIBE S735 heeft de specificaties om dat wel te kunnen: zonder buitenunit, met ventilatielucht als bron voor de warmtepomp en nieuwe slimme functionaliteiten. Eenvoudig van het gas af zonder grote aanpassingen in het huis. Hoe deze techniek werkt leren jullie in dit webinar. Specialisten van NIBE Rensa Techniek en leggen uit wat de kansen van deze techniek zijn in de groeiende warmtepompmarkt.


Collectief aan de bodembron in renovatie

Bodemgebonden warmtepompen lenen zich bij uitstek voor collectieve renovatieprojecten. Met deze techniek haal je efficiënt energie uit de bodem om een aantal woningen of een appartementencomplex te verwarmen en koelen. De techniek wordt veel in nieuwbouw toegepast, maar leent zich ook erg goed voor duurzame renovatieprojecten. Daar gaan we in dit webinar op focussen.

Specialisten van Rensa Techniek en Nathan leggen uit wat de voordelen zijn van deze warmtepompinstallatie, hoe zo’n systeem werkt, hoe het tot stand komt en hoe je het maximale uit de techniek kunt halen. De specialist van Nathan Projects legt uit wat er allemaal komt kijken bij een collectieve bodembron. Wat zijn de aandachtspunten bij zo’n project? We delen warmtepompconcepten en stappenplannen.


Verduurzaam woning met bodemgebonden warmtepomp

In de renovatie is een warmtepomp met bodembron een nog niet alledaagse verduurzamer. Met de juiste stappen is deze optie wel de energetisch beste manier om het aardgas vaarwel te zeggen, en maximaal comfort en rendement te halen uit de warmtepomp. In dit webinar leggen we professionals uit hoe je zo’n installatie adviseert, ontwerpt en uitvoert.

Specialisten van Rensa Techniek en Nathan leggen uit wat de voordelen zijn van deze warmtepompinstallatie, hoe zo’n systeem werkt, hoe het tot stand komt en hoe je het maximale uit de techniek kunt halen. De specialist van Nathan Projects legt uit wat er allemaal komt kijken bij een individuele bodembron.


Collectieve installatie eenvoudig verduurzamen

Kantoren, scholen, zorggebouwen, wooncomplexen staan voor een opgave: de utiliteit moet snel verduurzamen. Energielabel C is dit jaar het wettelijke minimum. Dit betekent dat collectieve installaties aangepakt moeten worden. Hoe doe je dit met maximaal resultaat in de juiste stappen? Daarover gaat dit webinar.

De duurzaamheidsspecialisten van Rensa en Remeha richten zich in dit interactieve uur op de collectieve installaties met een vermogen tussen de 40 en 300 kW. Hoe kun je door slimme vervangingen, verbetering en integrale totaalrenovaties installaties energetisch verbeteren, maar er tegelijkertijd voor zorgen dat de energierekening lager wordt mét behoud van comfort.


Renovatie: verbeter je ventilatie

Bij het verduurzamen van woningen ligt de focus vaak op de gebouwschil en de warmteopwekker. Hoe beter geïsoleerd, hoe groter het belang van goede ventilatietechniek. Inmiddels zijn er veel (nieuwe) technieken om bestaande woningen in logische stappen naast zuiniger ook nog eens gezonder te maken. Daarover gaan de ventilatiespecialisten van Zehnder en Rensa Techniek in dit webinar spreken. Aan bod komt de regelgeving rondom ventilatietechniek.

Lees hier meer over dit webinar


Veelzijdige ventilatietechniek voor nieuwbouw

In een gezonde energiezuinige woning speelt ventilatietechniek een steeds grotere rol. In dit webinar van Zehnder en Rensa worden de belangrijkste technieken en trends voor de nieuwbouw besproken. Aan bod komt de meest actuele regelgeving voor de nieuwbouw, zoals BENG, TOjuli en de MPG. Verder kijken we naar de nieuwste technieken op het gebied van balansventilatie, koelen met lucht en decentrale oplossingen in collectieve situaties.


Maak je warmtepomp slimmer

Met slimme regeltechniek haal je veel meer uit een warmtepompinstallatie. Hoe kun je met de juiste  accessoires en instellingen anticiperen op energieprijzen, comfort- en weersverwachtingen? Hoe je echt waarde kunt toevoegen met warmtepomptechniek: dát leer je in dit webinar.

De regeltechniek van de warmtepomp biedt installateurs en eindgebruikers legio mogelijkheden, maar veel blijven er onbenut. In dit uur bespreken Erik Numan van NIBE Energietechniek en Frank Dimmendaal van Rensa Techniek de huidige stand van de techniek met betrekking tot de warmtepomp, maar helpen je vooral om er nóg meer uit te halen voor je klanten.
De warmtepomp is hot, maar hoe ga je er in de instellingen mee om?


Collectieve mogelijkheden met warmtepomp nog vaak onbekend

Om gestapelde bouw, dé groeimarkt van dit moment, gasloos nieuw te bouwen of te verduurzamen zijn er veel mogelijkheden met warmtepomptechniek. De (semi-) collectieve oplossing wint terrein naast individuele warmtepompen. Denk hierbij aan flats of appartementencomplexen met een centrale warmtepomp met lucht óf de bodem als duurzame bron, al dan niet in combinatie met een slim lokaal warmtenet of decentrale naverwarmers.

In dit webinar gaan technisch specialisten Matthias Stukker (Rensa Techniek), Danny Wisselo en Lucas Bos (Nathan) dieper in op de duurzame smaken die er zijn.


Aan de slag met hybride

Er is veel vraag naar hybride warmtepompen. Het komende jaar zal een recordaantal hybrides geïnstalleerd worden bij huishoudens die willen verduurzamen en het gasverbruik terug willen dringen.

In dit webinar nemen technisch specialisten Steven Kok (Rensa Techniek) en Dick van Dijk (Remeha) de kijkers mee in de kansen en uitdagingen van de hybride voor bestaande woningen.


Nieuwe kijk op comfortabel binnenklimaat

Ga je voor het minimaal nodige, of het maximale op het gebied van gezondheid en comfort in de nieuwbouwwoning? Het binnenklimaat ligt juist nu onder het vergrootglas, en koeling is de nieuwe standaard geworden. Hoe ga je dit ontwerpen en uitvoeren?

In dit webinar leggen techneuten van Rensa en Zehnder stapsgewijs en aan de hand van praktische voorbeelden uit de praktijk uit hoe je met verschillende smaken een comfortabel en gezond binnenklimaat kunt creëren.


Renoveren = ventileren

Juist bij het isoleren van bestaande woningen, is goede ventilatie cruciaal. In de jacht op het besparen van gas komt een goed en gezond binnenklimaat met het juiste comfort te vaak op de tweede plaats.

In dit webinar leggen specialisten van Rensa en Zehnder uit hoe goede ventilatie een onderdeel vormt van een duurzame woning. Hoe pak je dat nu integraal aan, bij grondgebonden woningen en in gestapelde bouw? We gaan in op de mogelijkheden en de voor- en nadelen van zowel systeem C (mechanische afzuiging met natuurlijke toevoer) als systeem D (balansventilatie met warmteterugwinning).

De hybride breekt door

De hybride warmtepomp bestaat enige tijd, maar gaat dit jaar definitief doorbreken. Voor de ene woning is de cv-ketel/warmtpomp-combinatie de perfecte tussenstap naar aardgasloos, voor de andere woning de hoogst haalbare duurzame troef voor dit moment. De hybride warmtepomp kent veel technische toepassingsmogelijkheden.

In dit gratis webinar bespreken specialisten van Remeha en Rensa  de technische mogelijkheden, de juiste stappen, de regeling en de wijze waarop je de hybride succesvol aan de markt aan kunt bieden.


De juiste match tussen warmtepomp en vloerverwarming

De keuze voor warmtepomptechniek in nieuwbouwwoningen betekent bijna altijd een keuze voor vloerverwarming. Om de juiste balans te vinden tussen comfort, energiebesparing en het rendement van de warmtepomp is goede regeltechniek van groot belang.

In dit webinar helpen specialisten van Panasonic, Albrand en Rensa je om de juiste detailkeuzes te maken in ontwerp en uitvoering van een lage temperatuursysteem in combinatie met de warmtepomp.

 

Nieuwe troeven in warmtepompland

Volop keuze in warmtepomptechniek. Nieuwe warmtepompbronnen duiken op. Daarna wordt de rol van (semi-) collectiviteit groter, met name bij hoogbouw en appartementencomplexen.

In dit webinar duiken warmtepompspecialisten van Nathan en Rensa op de laatste trends, aan de hand van gerealiseerde projecten. Een showcase van warmtepomptechniek, met veel aandacht voor techniek en ontwerpkeuzes.


Stap voor stap verduurzamen

We willen verduurzamen. Maar waar te beginnen? Met deze wens komen opdrachtgevers naar installateurs. Wat als een heel nieuw systeem met alleen een warmtepomp een brug te ver is? Wat kun je wanneer je toch een stap in de goede richting wilt adviseren?

In dit webinar van Nefit Bosch, Jaga en Rensa krijg je handvatten om de klant mee te nemen in praktische, behapbare stappen. Zo krijgt de klant snel en effectief het juiste toekomstbestendige technische advies, de benodigde voorwaarden, en wordt de best passende installatie opgeleverd voor elke specifieke situatie.


Keep it cool: Koelen met ventilatielucht

Oververhitting van woningen in de zomermaanden ligt op de loer. Zomers worden heter en nieuwbouwwoningen zijn beter geïsoleerd: extra aandacht voor ventilatie en koeling zijn hard nodig, juist buiten het stookseizoen om. Rensa en Zehnder nemen je mee in de technische mogelijkheden en aandachtspunten van het koelen met ventilatietechniek.

Sprekers: Matthias Stukker (Manager bij Rensa Techniek) en Jerôme Corba (technisch adviseur Zehnder). Presentatie: Eddy Buiting.


Ventilatielucht als bron voor de warmtepomp

Een warmtepomp zonder bodembron of buitenunit, kan dat? Jazeker, de ventilatielucht wordt dan als bron voor de warmtepomp gebruikt. Je kiest dan voor een ventilatielucht/water warmtepomp. Deze integrale oplossing voor verwarming, ventilatie en warm water wint energie terug uit warme binnenlucht en kan dit aanvullen met gewonnen energie uit de buitenlucht. 

In samenwerking met NIBE en DTI Technisch Installatiebedrijf leggen we in dit webinar uit hoe je aan de slag kunt met dit systeem.


Ketelvervanging; wat is wijsheid?

De cv-ketel is aan vervanging toe en installateurs worden bestookt met vragen en aannames van hun klanten. Wat is wijsheid? Volledig aardgasloos, een tussenstap in de vorm van een hybride warmtepomp/ketel-combinatie, of gewoon één op één vervangen? Voor welk type woning is een warmtepomp een optie en wanneer is het raadzaam om een tussenstap te nemen, of even te wachten?

In dit webinar nemen Rensa en Nefit dit met je door, zodat je na afloop jouw klant een weloverwogen advies kan geven.


Help, mijn klant wilt een warmtepomp?!

De vraag naar warmtepompen groeit als kool, maar zowel eindklanten als installateurs zitten nog met veel vraagtekens en praktische struikelblokken. In dit webinar van Nathan en Rensa gaan specialisten op het gebied van duurzame techniek in op alle vragen die er heersen over warmtepomptechniek in bestaande woningen.

Wanneer kan het wel en niet, en wat zijn de voorwaarden? Hoe wordt een installatie ontworpen en een systeem geselecteerd? Hoe zit het met afgiftesystemen en inregelen?