Productnieuws

Milieubewust koelen én verwarmen

Aardgas verdwijnt steeds meer uit woningen. Bij nieuwbouwwoningen en duurzame renovaties wordt er meer en meer gekozen voor duurzame warmteopwekkers, zoals een warmtepomp of een groen warmtenet. Om de warmteopwekker optimaal te laten werken en nog meer energie te besparen, dient ook het afgiftesysteem vervangen te worden. Maar wanneer kies je voor welk systeem?  

HR-ketel en Strada 

Wordt een bestaande woning verduurzaamd, maar kan deze nog niet van het gas af? Dan is een HR-ketel een slimme keuze. Deze ketel heeft een hoger rendement en daarmee wordt al op de energiekosten bespaard. Om nog extra te besparen, kan ook het afgiftesysteem aangepakt worden. Low-H2O radiatoren, bijvoorbeeld Strada van Jaga werken perfect op hele lage watertemperaturen.  

Hybride warmtepomp en Strada Hybrid 

Is de woning nog niet volledig geïsoleerd? Dan is een hybride warmtepomp een goede tussenstap. Deze warmtepomp wordt gekoppeld aan de cv-ketel. Er wordt dus gebruik gemaakt van zowel een natuurlijke energiebron (via de warmtepomp) als van gas (via de cv-ketel). Op extreem koude dagen springt de cv-ketel bij om het toch behaaglijk warm te krijgen. Op deze warmtepomp kan Strada Hybrid worden aangesloten voor verwarming en niet-condenserende koeling. Dit milieuvriendelijke systeem koelt met een watertemperatuur van 16 graden en koelt daarmee drie keer zoveel als vloerkoeling.   

All-electric warmtepomp en Briza 

Met een All-electric warmtepomp is er geen gasaansluiting meer nodig. De warmtepomp zorgt zelfstandig voor het verwarmen van de woning en warm water. Op deze warmtepomp werken alle hybride en dynamische radiatoren van Jaga om te verwarmen én te koelen. Voor niet-condenserende koeling (light cooling) is Strada Hybrid geschikt. Is er de wens om actief te koelen om de ruimte nog koeler te maken? Dan is Briza van Jaga het geschikte toestel. Briza maakt gebruik van condenserende koeling en koelt met een watertemperatuur vanaf 7 graden.  

Groen warmtenet en Strada (Hybrid) 

In nieuwbouwwijken wordt steeds vaker voor een groen warmtenet (of stadsverwarming) gekozen om de woningen te verwarmen. Ergens in de wijk staat een warmtebron die via buizen het warme water naar de huizen vervoert. In een groen warmtenet wordt vaak aardwarmte of restwarmte gebruikt. De watertemperatuur is afhankelijk van het systeem. De Strada is geschikt op het warmtenet om energiezuinig te verwarmen. Sommige warmtenetten kunnen ook worden ingezet om woningen te koelen, via dezelfde techniek als dat het de woningen verwarmt. De Strada Hybrid is dan geschikt voor verwarmen én niet-condenserende koeling. 

Doorloop de Jaga routekaart en ontdek welke oplossing het meest geschikt is voor elk van deze duurzame warmteopwekkers: https://www.jaga.nl/routekaart

Bekijk het assortiment