Productnieuws

Veel lawaai over het geluid van de warmtepomp

Er verschijnen allerlei berichten over het geluidsniveau van de warmtepompen. Hoeveel geluid maakt een warmtepomp nou echt en waar moet je rekening mee houden? Per 1 april 2021 gelden er nieuwe geluidseisen in het Bouwbesluit voor buitenunits van warmtepompen. 

Iedere warmtepomp maakt geluid. Over het algemeen geldt dat geluid door iedereen anders wordt ervaren. Feit is wel dat de intensiteit van het geluid afhankelijk is van: 

  • de temperatuur van de buitenlucht.
  • de gevraagde aanvoertemperatuur van het cvwater bij het gevraagde thermische vermogen.

Wat is geluid?

Geluid kenmerkt zich door trillingen van de lucht. Deze omgevingslucht transporteert het geluid verder. Hierbij wordt steeds meer lucht aangezet tot trillen, waarbij steeds meer trillingsenergie verloren gaat met als gevolg demping van het geluid. Dus hoe meer lucht aangezet wordt tot trillen, hoe eerder het vermogen dempt en het geluid uitsterft. 

Waar plaats je de buitenunit? 

De opstellingsplaats van de warmtepomp is een belangrijk punt om geluid te reduceren. Wanneer de warmtepomp is geplaatst in een hoek met wanden of onder een dak, maakt het meer geluid dan een warmtepomp geplaatst tegen een enkele wand met vrije ruimte eromheen óf vrij opgesteld zonder wanden eromheen. Zo kan het gemakkelijkst heel veel lucht in trilling worden gebracht en sterft het geluid het snelst uit. 
 
Plaats de buitenunit op een vlakke, stabiele ondergrond om trillingsenergie direct bij de voet af te vangen. 
 
Bij plaatsing op het dak, kan deze verwerkt worden in een dakkap om zo onderdeel te worden van de woning. Ook zorgt het voor een lager geluidsniveau. Het geluid wordt via het dak weggevoerd, zodat bewoners hier geen last van hebben.  

Meer lezen over geluid en wat dit betekent voor de warmtepomp? Lees het in het hier te downloaden whitepaper 'Warmtepompen en geluid'.