Redactioneel

Ben jij voorbereid op een opnieuw bloedhete zomer?

We moeten ons, zo zijn de voorspellingen, opmaken voor opnieuw een bloedhete zomer. In juli en augustus zullen droge dagen overheersen en er is een kans op meerdere hittegolven en extreme temperaturen van 35 tot 40 graden. Tegelijkertijd is (deels) thuiswerken in deze coronacrisis de norm en blijven veel mensen deze zomer thuis of vieren vakantie in eigen land. 

Een simpele optelsom: de vraag naar (comfort)koeling stijgt enorm, ook in de komende maanden. Maar de grootste stimulator van de grotere vraag naar koeling is misschien wel onze gewenning. Comfortkoeling wordt gemeengoed éénmaal geproefd aan zo’n binnenklimaat, en je wilt niet meer anders.

Fabrikanten van airconditioning verwachten dan ook dat de verkoopcijfers voor 2020 met de helft stijgen ten opzichte van vorig jaar, zo meldt Installatie.nl.

Warmtepomp of toch airconditioning? 

In nieuwbouwwoningen is een warmtepomp waarmee ook actief of passief gekoeld kan worden een goede oplossing. Maar in bestaande woningen is een warmtepomp vaak geen optie. Enerzijds omdat de warmtepomp in de basis niet geschikt is voor het verwarmen van de woning (door onvoldoende isolatie) en anderzijds omdat het afgiftesysteem niet geschikt is om mee te kunnen koelen (bijvoorbeeld radiatoren). 

Wanneer de bewoner toch verkoeling wil in de (steeds warmer wordende) zomers is airconditioning daarom een goede keuze. Deze zogenaamde splitunits zijn er in diverse uitvoeringen (wand-/plafondmodel) en worden aangesloten op een buitendeel.

Aandachtspunten 

Let er hierbij wel op dat het buitendeel geen (geluids)hinder veroorzaakt bij de bewoner en/of de buren. Ander aandachtspunt is dat het binnendeel en het buitendeel met elkaar verbonden worden met koelleidingen (gevuld met koudemiddel). Hiervoor zijn STEK-handelingen nodig waardoor de installateur gecertificeerd moet zijn (F-gassen).

Rensa heeft het assortiment airconditioning, met airconditioning van onder meer Daikin en Fluo, nu uitgebreid met Inventor. Zo ben je klaar voor de zomer!

Bekijk HIER het assortiment.