Redactioneel

Warmtepomp: van verwarmen naar koelen

Nederlandse zomers worden steeds warmer. Temperaturen van 30 graden plus zijn geen uitzondering meer en koeling is een hot item geworden. Airco’s zijn niet aan te slepen. Toch is airconditioning lang niet altijd nodig is. Een goed geïsoleerde woning die voorzien is van een warmtepomp, blijft dankzij die warmtepomp op aangename temperatuur.

De mogelijkheid van koelen is een groot voordeel van warmtepomptechniek. Hoe een warmtepomp koelt, is afhankelijk van systeem en de bron.

Vrije koeling

Bij bodemgebonden warmtepompsystemen is koeling een nagenoeg gratis bijproduct. Met behulp van het koude water uit de bodembron koelt het water in het cv-systeem af. Er is alleen pompcapaciteit nodig om op warme dagen koude uit de bodem te halen en dit richting afgifte te sturen. Het energieverbruik hierbij is vrij laag, omdat het water alleen wordt rondgepompt en niet hoeft worden afgekoeld. Het voordeel van deze vorm van passieve koeling is dat de opgenomen warmte uit de woning wordt opgeslagen in de bodem. Deze warmte is bruikbaar tijdens het winterseizoen. 

Actieve koeling met lucht/water-warmtepompen

Veel lucht/water-warmtepompen hebben een actieve koelmogelijkheid. Hierbij wordt het proces van de warmtepomp - compressor, verdamper, expansieventiel, condensor -  omgedraaid. De retourstromen uit het afgiftesysteem worden door de warmtepomp afgekoeld en de warmte wordt via de buitenunit afgegeven aan de lucht. Deze vorm van koeling kost wel iets meer energie, omdat de compressor van de warmtepomp aan het werk gezet wordt. Let er wel op dat je niet gaat koelen tot onder het dauwpunt (doorgaans ongeveer 18 graden), omdat je anders te maken krijgt met condens in de vloerverwarming of op de radiatoren.

In combinatie met het ventilatiesysteem

Veel ventilatiesystemen hebben de mogelijkheid om een bypassklep open te zetten en daarmee frisse zomernachtkoelte binnen te halen. Ook is het mogelijk om de warmteterugwin-unit (wtw) van het ventilatiesysteem in te zetten om op hete dagen de relatief koele binnenlucht binnenshuis te houden. Een extra koude ‘boost’ kan worden gecreëerd door de ventilatielucht te koelen met behulp van een warmtepomp. Verschillende configuraties zijn hier mogelijk, met alle hetzelfde effect: de lucht krijgt een aangename koelte, voordat die de ruimtes wordt ingeblazen.