Redactioneel

Zo zorg je voor een zorgeloze winter met de cv-ketel

Het stookseizoen is aan: en dat betekent volle bak voor service en storingsmonteur. Veel storingen zijn te voorkomen door preventief onderhoud. Het zorgt voor comfort, veiligheid en energiebesparing. Rensa geeft aandachtpunten voor een zorgeloze winter.

Elke ketel is anders

Elk merk en type ketel heeft andere specificaties, zijn kracht en zijn zwakke plekken. Volg altijd de fabrikantvoorschriften qua onderhoud. Deze voorschriften zijn leidend, en straks – wanneer volgend jaar de veelbesproken ‘ketelwet’ in werking treedt- de basis om te bepalen of de monteur zijn werk goed doet of heeft gedaan. Volg je deze voorschriften niet, dan moet je volgens de letter van de wet je eigen werk af gaan keuren.

Neem de tijd voor onderhoud

Een open deur. Maar veel bedrijven voeren druk uit op servicemonteurs om een vooraf bepaald aantal ketels op een dag te onderhouden. Plan eens een ketel minder in op een dag, en leidt monteurs op om keukentafelgesprekken te voeren over hun comfortwensen en duurzaamheidsambities. Weet de klant wat waterzijdig inregelen is? Denkt men na over zonnepanelen of een warmtepomp? Deze gesprekken leveren meer tevreden klanten op, en ook nog eens meer omzet.

Spreiden, spreiden

De piek in het najaar is niet te voorkomen, maar wel af te vlakken. Plan periodiek onderhoud dan ook in relatief rustige periodes. Tip: zorg er dan ook voor dat de meetapparatuur in die periode gekalibreerd wordt. Ook dit is een wettelijke verplichting. Rookgasafvoeranalysers zijn elk jaar aan de beurt. Klanten van Verholt krijgen hiervoor een geautomatiseerde oproep.

Slim voorraadbeheer

Ken de ketels die je onderhoudt, en pas je eigen voorraad hierop aan. De basis aan onderdelen liggen altijd voor het grijpen. Overige onderhoudsproducten zijn binnen een dag leverbaar door de groothandel. Geen inzicht in de (incourante) voorraad? Rensa heeft met RFID een nieuwe dienst die ervoor zorgt dat bus- en magazijnvoorraden effectiever zijn.

Zekerheid telt altijd

In het hart van de cv-ketel verbrandt een brander gas. Water in een gesloten systeem wordt zo opgewarmd. Bij de verbranding ontstaat vuil en dit vuil kan zich ophopen, met prestatievermindering tot gevolg. Inspecteren en goed schoonmaken dus, net als het sifon. Niet elk merk schrijft vervanging van de afdichting tussen deksel en wisselaar voor. Soms is visuele inspectie voldoende. De vuistregel: branderpakking altijd vervangen geeft geen ruimte voor discussie. Zo blijft de afdichting naadloos.

Laat je trainen

Maak gebruik van de (vaak gratis) trainingsfaciliteiten van fabrikanten. Plan cursussen in rondom service en onderhoud. Maar denk bijvoorbeeld ook aan training van de mensen die klanten telefonisch te woord staan. Zij zijn het eerste filter en vraagbaak. Aanvullend kun je monteurs verder opleiden tot een hoger niveau. Denk aan bijvoorbeeld een cursus waterzijdig inregelen of OK CV: ook weer handig richting wettelijke certificering.

Service-onderdelen om niet te vergeten

Branderpakkingen: de afdichting tussen deksel en brander/wisselaar. Bij onderhoud inspecteren en vervangen.

Ionisatie en ontstekingselektrode: meet de verbranding van de ketel, en vormt een beveiliging. Slijt op basis van branduren. Vaak oorzaak van storing

Extra beugel rookgasafvoer. Veel rookgasafvoeren zijn niet of onvoldoende gebeugeld. Altijd een extra beugel meenemen om eventueel na te beugelen.

Driewegklep. Zorgt voor de sturing van warm water naar cv of tapwater bedrijf. Controleren bij onderhoud, en vervangen bij defect na storing.

Ventilator: een defecte of versleten ventilator kun je ook vervangen door een gereviseerd exemplaar. Rensa heeft met het Groene Onderdelen Programma een dienst binnen de muren waarbij installateurs kunnen profiteren van kortingen en langere garanties op gereviseerde ketelonderdelen.

 Gereedschap. Twee dingen pikken we eruit: gekalibreerde meetapparatuur en een goede service-stofzuiger.