Redactioneel

Zomers koelen wordt de norm

 

We gaan steeds meer gebruik maken van koeling in woningen. Naast airco’s kun je ook denken aan passieve vormen, zoals koelen via het ventilatiesysteem, de warmtepomp of het gebruik van nachtluiken. Naast de nieuwbouwnorm BENG komen volgend jaar maatregelen om oververhitting van nieuwe woningen te voorkomen: de TOjuli.

De nieuwe bouwregelgeving, die in juli 2021 van kracht gaat, kent een grenswaarde voor de kans op temperatuuroverschrijding. Deze kans wordt aangeduid met het TOjuli–getal. Dit wordt een randvoorwaarde voor de bouwvergunning. TO staat voor Thermische Oververhitting.

Gewend aan zomercomfort

De zomers worden steeds warmer. Door steeds betere isolatie blijft warmte, eenmaal binnen, lang in huis. In de winter is dat een voordeel; in de zomer leidt een te hoge warmtelast tot oververhitting. Zeker omdat mensen een frisse werkplek of een gekoelde auto gewend zijn. Zomercomfort wordt nu een factor in de bouwregelgeving.

Nieuwe berekening

Van een woning zonder actief koelsysteem moet uit berekening blijken dat deze onder de 450 GTO-uren blijft. Dit wordt gedaan aan de hand van een dynamische GTO-berekening. GTO staat voor gewogen temperatuur overschrijding). De berekening volgt uit de berekening van de energieprestatie volgens de NTA 8800.

In dit ontwerptool worden bouwkundige gegevens, de zonligging, maar ook het glasoppervlak, de overstekken en de klimaatinstallaties meegenomen.

Extra maatregelen nemen

Deze nieuwbouwregel heeft tot gevolg dat in woningen die boven de grenswaarde komen, extra maatregelen genomen moeten worden. Dit zouden bouwkundige kunnen zijn om onder de 1,0 uit te komen. Denk aan zonwering, overstekken of zomernachtventilatie via luiken of spuivoorzieningen.

De meest voor de hand liggende is de plaatsing van een actief koelsysteem, zoals een airco. Deze verbruikt wel weer meer energie dan een passief koelsysteem. Ook koelen met de lucht/water-warmtepomp kost meer stroom, en is dus nadelig in de BENG. Een wtw-ventilatie met bypass is een meer energiezuinige maatregel, net als koelen via een bodemwarmtepomp. Deze technieken komen in de TOjuli dan ook goed uit de verf.

Meer weten over oververhitting en nieuwbouw?