Ventilatie van veel scholen niet 'coronaproof'

De ventilatie op honderden scholen in Nederland voldoet niet aan de wettelijke normen die het RIVM opgesteld heeft om de kans op een coronabesmetting in de klas zo laag mogelijk te houden. Het kabinet heeft oktober 2020 daarom 360 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de basis- en middelbare scholen om onder meer ventilatiesystemen op orde te krijgen.

Scholen moesten voor oktober laten weten of de ventilatiesystemen in de gebouwen 'coronaproof' en klaar voor de winter zijn. Lang niet alle scholen bleken duidelijkheid te hebben; van het overgrote deel waarvoor wel duidelijkheid was, bleek dat de systemen niet aan de norm voldoen.

Die scholen zijn verplicht om dat aan te pakken. Welke aanpassingen daarvoor nodig zijn, verschilt per school. Vaak helpen kleine aanpassingen, zoals ramen en deuren tegen elkaar openzetten, terwijl er gezocht kan worden naar een structurele oplossing.

Krijg jij vragen over ventilatie?

Krijg jij als installateur vragen van scholen over die structurele oplossing? Er is een handleiding waar scholen, maar ook installateurs, gebruik van kunnen maken. 

Rensa Techniek kan jou ondersteunen bij de keuze en de engineering van het juiste ventilatiesysteem voor een enkel lokaal tot complete schoolcomplexen.

Diverse fabrikanten van Rensa bieden oplossingen voor optimale ventilatie op scholen, elk met een eigen aanpak. Bekijk hieronder het overzicht. Welke aanpak kies jij?


 

Duco biedt een slimme mix van natuurlijke ventilatie- en zonweringsystemen, waardoor men op een natuurlijke manier kan genieten van een aangenaam binnenklimaat.

Lees meer

Soler & Palau biedt een breed assortiment ventilatoren voor o.a. scholen en kantoren. Van 10 tot 300.000 m3/h per unit voor iedere denkbare toepassing: plug&play en fluisterstil.

Lees meer

Met de ventilatiesystemen van Zehnder heb je altijd het beste binnenklimaat. De oplossingen brengen op een energiezuinige manier schone lucht in woningen, maar ook gebouwen zoals scholen.

Lees meer


 

Een Orcon balansventilatiesysteem zorgt voor een automatische aan- en afzuiging van lucht. Deze systemen van Orcon zijn daarnaast voorzien van warmteterugwinning (WTW). Hierdoor ontstaat op een energiezuinige manier een gezonde leeromgeving.

Lees meer

Energiezuinige luchtbehandeling met buitenlucht verlaagt niet alleen de energiebehoeften van de school, maar vergroot ook het prestatievermogen van de studenten. Systemair schreef er een kennisdocument over.

Lees meer

Wolf biedt ventilatie-, luchtbehandeling- en verwarmingssystemen aan voor onderwijsinstellingen. Systeemzekerheid en systeemfunctionaliteit zijn voor jouw projecten op deze manier goed gewaarborgd. 

Lees meer


 

De VRV-systemen van Daikin voorzien in klimaatbehoeften voor kleine tot middelgrote ruimtes. De systemen kunnen centraal of afzonderlijk bediend worden.

Lees meer

Zuivere lucht is belangrijk voor jong en oud. Zodra de luchtkwaliteit in een ruimte afneemt, reageert ons lichaam hier direct op. Radiatorspecialist Jaga komt met de oplossing: Oxygen2.

Lees meer

Als de luchtkwaliteit gegarandeerd moet zijn, is een goede luchtfilter onmisbaar. TOPS Luchtfilters levert alle filters voor klimaatbeheersing en luchtbehandelingsinstallaties.

Lees meer


 


 

Rensa Techniek

Rensa Techniek kan ondersteunen bij de keuze en de engineering van het juiste ventilatiesysteem voor een enkel lokaal tot complete schoolcomplexen.

• Decentrale units die bijvoorbeeld worden gestuurd op CO2  en kunnen worden voorzien van verschillende uitblaassystemen, waaronder airsocks.
• Centrale units met een (CO2-) regeling die zorgen voor de juiste ventilatie per lokaal.

Rensa levert daarbij de luchtbehandelingskast, het kanalenwerk, uitblaassystemen, de kleppen en
de complete regeling.
 

Neem contact met ons op

Tel: 0314 - 35 05 79
E-mail: techniek@rensa.nl

Artist impression (Duco, 2020)