Uitdaging: airco in bedrijf stellen

Van koellastberekeningen en verplichte certificaten tot aanpassingen in de meterkast, geluidseisen en de selectie van je complete systeem: het werk van een aircomonteur zit vol uitdagingen die het werk leuk, maar soms ook lastig maken. Bij Rensa houden we wel van een uitdaging. Daarom helpen we jou graag. Bij Rensa vind je kennis, tips, tricks en meer waarmee je keer op keer voor jouw klant een optimaal binnenklimaat realiseert.

De zomers worden steeds warmer. Onze huizen worden steeds beter geïsoleerd nu we massaal van het gas af gaan en over op bijvoorbeeld (hybride) warmtepompen. Personeelstekorten lopen op. En veel mensen werken tegenwoordig vaker thuis. Een optimaal binnenklimaat in huis is niet vanzelfsprekend, en dus kiezen mensen voor aircosystemen. Dat betekent nog meer werk voor installateurs. Voor de installatie van een systeem heb je geen verplichte certificaten nodig, maar om een airco in bedrijf te stellen wel. Hoe zit dat precies? En hoe ga je daarmee om? Ondanks de drukte? Je wilt tenslotte geen onaf systeem opleveren. Rensa legt het je uit.

Drukte in de aircobranche

Zeker in de zomer, als het buiten warm is, gaan mensen massaal aanvragen doen voor airco-installaties. Nu de zomers steeds warmer worden en meer thuis gewerkt wordt, blijven de airco-aanvragen toenemen. Als installateur wil je geen nee moeten verkopen. Je zou elke aanvraag willen aannemen, want je weet hoe fijn (en belangrijk) een optimaal binnenklimaat is. Een aircosysteem kun je trouwens ook goed inzetten om onder de grenswaarde van TOjuli (onderdeel van de BENG-eisen) te blijven. Maar op een gegeven moment past het gewoon niet meer in je agenda. Dan is het handig als je bepaalde werkzaamheden kunt uitbesteden. Zodat jij je kunt richten op andere belangrijke zaken.

Certificaat voor airco in bedrijf stellen: zo zit het

Iedere monteur die werkt aan koel- en klimaatregelingsapparatuur waarbij gefluoreerde broeikasgassen of gereguleerde stoffen vrij kunnen komen, moet gecertificeerd zijn. Als installateur heb je het BRL200-certificaat nodig (ook bekend als het F-gassencertificaat). Let op: het bedrijf waarvoor je werkt moet daarnaast BRL100-gecertificeerd zijn. Heb je die certificaten niet? Dan mag je bepaalde handelingen niet uitvoeren. Denk aan:

  • Het testen van het systeem
  • Afpersen
  • Vacumeren
  • Koudemiddel toevoegen
  • De installatie aanzetten
  • Kranen openen

Met andere woorden: de inbedrijfstelling van je aircosysteem. Het koudemiddel in airco’s is namelijk zeer schadelijk voor het milieu en mag niet weg kunnen lekken. Om milieuschade te voorkomen mogen alleen gecertificeerde bedrijven en gecertificeerd personeel met gecertificeerd gereedschap ermee werken.

Collega’s om hulp vragen?

Lang niet ieder bedrijf en iedere installateur die airco’s installeert, heeft een F-gassencertificaat en gecertificeerde gereedschappen. Dat is begrijpelijk: certificeren kost tijd en geld. Daarnaast maken veel bedrijven en zelfstandigen tegenwoordig de overstap van bijvoorbeeld cv-installaties naar aircosystemen, of breiden ze hun expertises uit. Als je net start, ben je wellicht nog niet goed op de hoogte van de geldende verplichtingen of heb je nog geen tijd gehad om het certificaat te halen. Bovendien zitten de opleidingsinstituten vaak vol en moet je wachten tot je een examen kunt afleggen.

Maar waar je voorheen nog een collega-installateur kon vragen om de inbedrijfstelling over te nemen of om gecertificeerde gereedschappen te lenen, is de drukte nu zo groot dat het antwoord vaak ‘nee’ zal zijn.

Hulp bij inbedrijfstelling

Wat doe je dan? Als je geen tijd, budget, personeel of gereedschappen hebt voor het behalen van een F-gassencertificaat? En als je dus de airco-installatie van je klant wel mag installeren, maar niet in bedrijf mag stellen? Rensa helpt je. Ons zusterbedrijf Splitfix is namelijk volledig gespecialiseerd in het in bedrijf stellen van airco’s. Uiteraard hebben al hun monteurs (en het bedrijf zelf) de juiste certificaten. Zij staan altijd op korte termijn voor je klaar om de inbedrijfstelling van je over te nemen. Zodat jij tijd overhoudt voor andere belangrijke zaken. Wil je meer weten hoe dit precies werkt?

Ontdek hier hoe