Uitdaging: isoleren en ventileren combineren

Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Als installateur stap je vast wel eens een woning binnen en zie je meteen: schimmel op het plafond. Je ruikt het ook direct: muf. Hier wordt niet goed geventileerd. De bewoners hebben onlangs een warmtepomp aangeschaft en het huis van top tot teen laten isoleren. Maar niemand heeft gedacht aan een ventilatiesysteem. Schimmelplekken en gezondheidsklachten zijn het gevolg. Aan jou als installateur de taak om dat te verhelpen. Een goed ventilatieplan lost dit soort problemen op. Of voorkomt ze als je ervoor zorgt dat het ventilatieplan meteen in werking treedt na de isolatie van het pand. Hoe maak je zo’n plan? En met welke factoren hou je rekening als je het systeemontwerp maakt? Je ontdekt het op deze pagina!

Waarom is goed ventileren zo belangrijk?

Ventileren is – letterlijk – van levensbelang. Zeker in vochtige ruimtes, zoals een badkamer, ontstaat heel snel schimmel als je de lucht niet goed afvoert. Schimmel en ook een slechte luchtkwaliteit zelf zorgen voor allerlei gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen of erger… Hoe beter een ruimte geïsoleerd is, hoe minder goed vervuilde lucht weg kan. Isoleren en ventileren gaan daarom altijd hand in hand. 

Isoleren en ventileren: hoe zorg je voor goede ventilatie?

Om isolatie en ventilatie goed op elkaar af te stemmen maak je een ventilatieplan. Daarvoor doorloop je zes stappen: 

  1. Je maakt een tekening van het pand of van de specifieke ruimte die geventileerd moet worden als deze niet beschikbaar is.
  2. Je berekent voor elke ruimte de minimaal benodigde luchthoeveelheid. 
  3. Je brengt de aanvullende wensen en eisen van bewoners of gebruikers in kaart. 
  4. Je geeft per ruimte de toevoer- en afzuigpunten aan.
  5. Je adviseert over de toe te passen ventilatie-unit.
  6. Je ontwerpt het kanalenstelsel tussen de toevoer- en afzuigpunten en de ventilatie-unit.

De wensen van je klant

De aanvullende wensen en eisen van de bewoners of gebruikers van het systeem neem je dus mee in je ventilatieplan. Waar let je dan precies op? Je zoekt bijvoorbeeld uit of je klant een volledig geautomatiseerd systeem wil, zodat hij zelf niets hoeft te regelen, of dat handmatige bediening ook prima is. Je inventariseert of je klant het liefst zo weinig mogelijk overlast wil of een paar weken verbouwing geen probleem vindt. En hoe zit het met het budget? Vraag bij je klant uit of hij liever alleen een systeem heeft in de belangrijkste ruimtes, om kosten te besparen, of graag een uitgebreid systeem in het hele pand wil. 

De uitdagingen van bestaande bouw

Bij bestaande gebouwen kunnen zich beperkingen voordoen. Hou daar rekening mee als je het ventilatieplan maakt. Als bedrading aanleggen/infrezen geen optie is, heb je in zo’n situatie meestal een draadloos systeem nodig. Maar dan is de vraag: komt het signaal door de muur heen? En is er sprake van kanalenwerk, dan heb je ruimte nodig. In een verlaagd plafond, wat je vaak tegenkomt in kantoorpanden, leg je vrij eenvoudig een kanalenstelsel aan. In een bestaande woning is dat een stuk ingewikkelder. Je wilt natuurlijk niet dat je alle wanden en plafonds moet openbreken. Soms is er bovendien simpelweg geen ruimte voor een uitgebreid kanalenstelsel. Het is nog niet zo eenvoudig om een gedegen ventilatieplan te maken waarbij je rekening houdt met al deze factoren. Daar kun je mogelijk wel wat hulp bij gebruiken.

Hulp nodig bij isoleren en ventileren?

Bij Rensa houden we wel van een uitdaging. We helpen je graag als je een ventilatieplan opstelt. We kijken met je mee op locatie bij de klant, ondersteunen je bij ventilatieberekeningen (hoeveel lucht moet je toe- en afvoeren bijvoorbeeld) en adviseren je als je een systeemontwerp maakt over de mogelijkheden, de beperkingen etc. Jij bepaalt zelf waar je hulp bij nodig hebt. 

Neem contact op met jouw vertegenwoordiger. Of stuur een mail naar techniek@rensa.nl met jouw vraag of verzoek om de mogelijkheden voor je project te bekijken.

Ontdek wat we voor jou kunnen betekenen