Uitdaging: een hybride warmtepomp? Vergeet je afgiftesysteem niet!

Steeds meer mensen zijn op zoek naar mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Dat een (hybride) warmtepomp daar een slimme optie voor is, weten ze vaak wel. Maar dat daar veel meer bij komt kijken dan alleen de plaatsing van die warmtepomp ergens in huis weten ze vaak niet. Je moet bijvoorbeeld ook zorgen voor een passend afgiftesysteem. Dat betekent soms dat het bestaande afgiftesysteem moet worden vervangen. Aan jou als installateur de taak om te bepalen of het bestaande systeem voldoet of niet. Waar let je dan op? Combineer je de hybride warmtepomp met radiatoren, vloerverwarming of een ander afgiftesysteem? Rensa legt het je uit.

Maak een warmteverliesberekening

Voordat je kijkt naar het juiste afgiftesysteem voor bij je hybride warmtepomp, is het belangrijk dat je bepaalt of de woning van je klant überhaupt wel geschikt is voor zo’n warmtepomp. Daarvoor kijk je naar allerlei factoren. Denk aan bijvoorbeeld:

  • Is de woning geïsoleerd of niet?

  • Zit er dubbele beglazing in?

  • In hoeverre is de woning kierdicht?

  • Is er bij de opstelplaats van de cv-ketel genoeg ruimte om een warmtepomp te plaatsen? 

Al deze factoren en meer heb je nodig als je een warmteverliesberekening maakt. Daarmee bepaal je heel precies of een woning geschikt is voor het vermogen van de (hybride) warmtepomp. Het inventariseren van al deze factoren kost jou als installateur best wat tijd, maar het is heel belangrijk dat je het wel doet. Maak je bijvoorbeeld alleen een grove inschatting in de woning, dan bestaat de kans dat de warmtepomp de woning niet goed genoeg warm krijgt. De cv-ketel draait dan uiteindelijk veel vaker dan de bedoeling is en je klant gebruikt nog steeds veel gas. 


Het juiste afgiftesysteem

Als je eenmaal hebt bepaald dat er een hybride warmtepomp in de woning kan, is er dus nog een belangrijke stap om niet te vergeten: het afgiftesysteem. In veel gevallen kun je het bestaande afgiftesysteem (dat zijn vaak radiatoren) laten zitten, soms moet je het vervangen. Je kijkt daarbij naar het vermogen van de bestaande radiatoren. Zijn die groot genoeg om ook met de lagere aanvoertemperaturen van de warmtepomp een ruimte warm te krijgen? Het maximale vermogen van de door jou gekozen (hybride) warmtepomp staat altijd duidelijk aangegeven in de selectietabellen die je bij je warmtepomp geleverd krijgt. 


Hybride warmtepomp: radiatoren, convectoren of vloerverwarming?

Het bestaande afgiftesysteem behouden heeft in principe de voorkeur: dat is het minst ingrijpend voor je klant. Als je het toch moet vervangen omdat je niet genoeg vermogen hebt, heb je de keuze uit grotere radiatoren, lagetemperatuur-radiatoren, convectoren en vloer-, wand- of plafondverwarming. 

Overweeg je bij een hybride warmtepomp radiatoren of convectoren? De keuze tussen deze twee opties is vooral een esthetische afweging. Wat vindt je klant het mooist? Voor een glazen pui bijvoorbeeld zijn convectoren vaak mooier. 

Bij lagetemperatuur-radiatoren gaat alle warmte naar de voorplaat van de radiatoren, in plaats van naar zowel de voor- als de achterplaat zoals bij gewone radiatoren. Daardoor voel je meer stralingswarmte. Dat is voor gebruikers heel prettig. In de praktijk blijkt zelfs vaak dat ze de verwarming minder hoog zetten, omdat ze de warmte sneller voelen en het dus sneller warm hebben. Dat scheelt op de energierekening. 

Heb je helemaal de vrije hand in de selectie van een afgiftesysteem, ga dan altijd voor vloerverwarming (of eventueel wand- of plafondverwarming). Dat levert je namelijk het grootste verwarmingsoppervlak op. Voor je klant is het bovendien fijn dat er geen radiatoren of convectoren in de ruimte staan. Ze zijn dan vrijer in de inrichting. 


Vergeet ook de inregeling van je afgiftesysteem niet

Heb je eenmaal bepaald welk afgiftesysteem je nodig hebt, vergeet dan ook de inregeling niet. Daarmee zorg je ervoor dat je altijd de juiste hoeveelheid water op de juiste plek krijgt. Doe je dat niet, dan zijn de ruimten het dichtst bij de warmtepomp bijvoorbeeld altijd snel warm en de ruimtes het verst weg niet warm te krijgen. Met (dynamische) inregelventielen op je systeem stel je alles goed in.

Ook als je de bestaande radiatoren laat zitten, moet je hier goed op letten. Voor goede inregeling van bestaande afgiftesystemen heb je dubbel instelbare kranen nodig. Zitten die er nog niet op, dan zet je die er zelf alsnog eenvoudig op.


Een compleet systeem voor een optimaal binnenklimaat

Zoals je ziet zijn er nogal wat zaken waar je als installateur rekening mee moet houden als je een hybride warmtepomp installeert bij jouw klant. Alle genoemde zaken zijn belangrijk, omdat je alleen zo een optimaal binnenklimaat kunt creëren. Gelukkig hoef je dit allemaal niet alleen te doen. Bij Rensa helpen we je graag. En niet alleen met een ruim assortiment aan afgiftesystemen en hybride warmtepompen van betrouwbare merken. Of je nu wat hulp kunt gebruiken met het maken van berekeningen, advies wilt over welk afgiftesysteem het best past bij jouw project, legplannen nodig hebt voor de nieuwe vloerverwarming of andere uitdagingen hebt: vertel ons waar je hulp bij nodig hebt, en wij gaan voor je aan de slag. Benieuwd waar we je allemaal nog meer mee kunnen helpen? 

→ Ontdek het hier