Uitdaging: de woning van je klant verduurzamen, wat is daar voor nodig?

“Ik wil graag verduurzamen, kan dat?” Het is een vraag die jij als installateur misschien zelfs letterlijk vaak binnenkrijgt. Steeds meer mensen willen hun woning verduurzamen. Maar wat er dan precies mogelijk is, daar hebben ze geen idee van. Van het gas af wellicht, of iets met zonnepanelen? Aan jou de taak om met een voorstel te komen. En dat is nog niet zo eenvoudig. Want wat kan er precies in die specifieke woning? En waar begin je? Elk project is weer anders. Andere isolatiewaarden, andere wensen en budgetten, andere bouwtechnische mogelijkheden… Hoe ga je daar mee om? Rensa legt het je uit.

Woningen verduurzamen: gebruik de Trias Energetica

Je hebt er misschien wel eens van gehoord: de Trias Energetica. Het is een slimme methode voor het verduurzamen van objecten, ooit ontwikkeld vanuit de TUDelft. Voor jou als installateur is dit ook heel interessant voor het verduurzamen van de woningen van je klanten. De Trias Energetica bestaat uit 3 stappen: 

Stap 1: beperk de energievraag
Stap 2: gebruik energie uit hernieuwbare (duurzame) bronnen
Stap 3: gebruik eindige (fossiele) energiebronnen efficiënt

Het is heel belangrijk dat je het proces van verduurzamen in deze volgorde aanpakt, omdat je zo de meeste besparingen bereikt. We leggen je uit wat de stappen concreet betekenen als je de woning van je klant gaat verduurzamen. Zo weet je precies waar je mee moet beginnen en kun je jouw klant gedegen advies geven. 


Stap 1: beperk de energievraag

De eerste stap, beperk de energievraag, betekent vooral: isoleren. Daarbij horen acties zoals het isoleren van de schil van de woning, die schil kierdicht maken en (drie)dubbele beglazing of zonwering plaatsen. Zelfs als je verder niets zou doen aan verduurzaming, zorg je er hierdoor in ieder geval voor dat de cv-ketel van je klant niet voor niets draait. Dat is al beter voor het milieu en uiteraard ook voor de portemonnee van je klant. 

Ga je wel verder, dan is het voor stap 2 straks heel belangrijk om eerst goed geïsoleerd te hebben. In een woning die niet goed genoeg geïsoleerd is, lekt de warmte namelijk zo snel weg dat een duurzame (hybride) warmtepomp niet of nauwelijks aan de warmtevraag kan voldoen. 

Om te bepalen of een woning goed genoeg geïsoleerd is, maak je een warmteverliesberekening. In die berekening neem je allerlei gegevens mee, zoals de Rc-waarde voor gevels, daken en vloeren, de U-waarde van het glas, de kier- en lekdichtheid van de woning en welk type afgiftesysteem er in de woning zit. (vloerverwarming of radiatoren). 


Stap 2: gebruik energie uit hernieuwbare (duurzame) bronnen

Voor de tweede stap heb je verschillende opties. Voor een zeer goed geïsoleerd huis, of bij een klant die genoeg budget heeft voor complete isolatie, kies je voor een all-electric warmtepomp. Welk type precies (brine-water, lucht-water of anders) is afhankelijk van o.a. het gevraagde vermogen, de beschikbare ruimte en de vraag of je klant ook wil koelen met de warmtepomp.

Lang niet alle huizen in Nederland zijn op dit moment voldoende geïsoleerd. En ook niet zomaar voldoende geïsoleerd te krijgen. Bovendien wil nog niet iedereen volledig over op een warmtepomp. Kijk in die gevallen naar een hybride warmtepomp! Dan hoef je minder te isoleren. Als het echt koud wordt en als de warmtepomp de warmtevraag niet meer aan kan, springt de cv-ketel bij. 

Dankzij een beter geïsoleerd huis en een hybride warmtepomp verbruikt je klant minder gas. Het elektriciteitsverbruik stijgt wel. Dat kun je (gedeeltelijk) opvangen met bijvoorbeeld pv-panelen. 


Stap 3: gebruik eindige (fossiele) energiebronnen efficiënt

Bij de laatste stap van de Trias Energetica kijk je hoe jouw klant de eindige energiebronnen die hij na stap 1 en 2 nog gebruikt, zo efficiënt mogelijk kan gebruiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld energiezuinige verlichting of de inzet van een hr-ketel.


Aan de slag met de Trias Energetica: laat Rensa je helpen

Hoe maak je precies een warmteverliesberekening? Daar heb je allerlei gegevens voor nodig die soms lastig boven water te krijgen zijn en het kost jou als installateur vaak flink wat tijd. Welke (hybride) warmtepomp past het best in de woning van je klant? Hoeveel pv-panelen plaats je om het nieuwe energieverbruik voldoende op te vangen? De Trias Energetica is een slimme methode om verduurzaming van de woning van je klant aan te pakken, maar niet zonder uitdagingen. Laat Rensa je daarom helpen! Onze experts nemen alle berekeningen graag van je over en geven je advies over de best passende systemen voor elk project waar je aan werkt. Benieuwd wat we allemaal voor je kunnen betekenen? 
→ Ontdek het hier