Uitdaging: hoe ingewikkeld is een hybride warmtepomp installeren?

De markt voor (hybride) warmtepompen groeit enorm. Steeds meer mensen willen hun woning verduurzamen. Omdat dit bijdraagt aan de energietransitie en omdat van het gas af stappen flink kan schelen in de portemonnee van je klant. Zeker met de hoge gasprijzen van tegenwoordig. Jij als installateur krijgt waarschijnlijk heel veel aanvragen binnen. Moet je daar wel aan beginnen? Is een hybride warmtepomp installeren niet veel te ingewikkeld? Rensa legt je uit hoe het zit.
 

Een hybride warmtepomp is een van de handigste en meest haalbare opties voor het verduurzamen van een woning. Een all-electric warmtepomp is nog duurzamer, maar daarvoor moet een woning zeer goed geïsoleerd zijn. Dat lukt helaas niet in elk huis. Met een hybride heb je nog steeds goede isolatie nodig, maar minder veel. Als het echt koud wordt, schakelt de cv-ketel bij.


Aandachtspunten als je een hybride warmtepomp installeert

Een hybride-warmtepompsysteem installeren heb je niet zomaar gedaan. Er zijn veel stappen die je moet doorlopen en veel dingen waar je op moet letten. Daarom ben je ook flink langer bezig dan wanneer je bijvoorbeeld alleen een nieuwe cv-ketel installeert. Maar langer is niet hetzelfde als ingewikkelder, zolang je weet waar je op moet letten en eventueel ondersteuning vraagt bij de lastigere delen. Om je te helpen, hebben we bij Rensa een aantal van de belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet:

  • Inventarisatie op locatie. Je begint altijd met een inventarisatie op locatie bij je klant. Daar zie je direct al dingen zoals: is er bij de cv-ketel wel genoeg ruimte om een warmtepomp te plaatsen? Pas als je ziet dat er genoeg mogelijkheden zijn voor een hybride warmtepomp, ga je verder. 

  • Een warmteverliesberekening maken. Je kunt tijdens de inventarisatie op locatie bij je klant met het blote oog best een goede inschatting maken van in hoeverre de woning is geïsoleerd. Maar voor een echt betrouwbare inschatting maak je een warmteverliesberekening. Doe je dat niet, en is de woning uiteindelijk minder goed geïsoleerd dan je dacht, dan krijgt de warmtepomp de woning niet warm. Een warmteverliesberekening kost weliswaar tijd, maar het is heel belangrijk voor een goed werkend systeem.

  • Het juiste afgiftesysteem selecteren en installeren. Soms kun je het bestaande afgiftesysteem in de woning laten zitten, soms ook niet. Het is belangrijk dat je voldoende verwarmingsoppervlakte hebt. Omdat een warmtepomp werkt met lage watertemperaturen heb, je vaak een groter oppervlak nodig dan bij alleen verwarming met een cv-ketel. Vloerverwarming is het best, omdat je daarbij het grootste oppervlak hebt. Kan dat niet, dan kies je voor grotere radiatoren, convectoren of laagtemperatuur-radiatoren.

  • Het leidingwerk vervangen. Soms moet je, als jouw klant overstapt op een hybride installatie, het leidingwerk tussen je ketel en afgiftesysteem vervangen. Vanwege de kleine temperatuurverschillen tussen de aanvoer en retour zijn de bestaande leidingen van de cv-installatie te klein. Blijf je die gebruiken, dan heb je kans op stromingsgeluiden, meer weerstand, gaat de warmtepomp sneller in storing en gebruikt deze meer energie. Dit soort renovatiewerk is niet zo zeer ingewikkeld, maar wel ingrijpend. 

  • De installatie goed doorspoelen. Kun je een deel van de bestaande installatie wel laten zitten en opnieuw gebruiken? Let er dan op dat je alles goed doorspoelt voordat je de warmtepomp in gebruik neemt. In oud leidingwerk zit vaak veel vuil en stof, waardoor de warmtepomp snel in storing kan gaan. Het plaatsen van een vuilfilter/magneetfilter in de installatie is zeer aan te bevelen om toekomstige storingen te helpen voorkomen.

  • Regeling(en) instellen. Bij welke temperatuur springt de cv-ketel bij om de warmtepomp te ondersteunen? Dat moet je goed instellen, zodat de cv-ketel niet onnodig vaak aangaat en je klant veel meer gas blijft verbruiken dan nodig. Hoe verdeel je het warme water over je afgiftesysteem? Zodat je niet rondom de warmtepomp heel veel warmte afgeeft en aan de andere kant van de woning niets voelt? Regelingen zijn een zeer belangrijk deel van jouw werk. Regel je alles goed in, dan werkt het systeem pas optimaal. 


Ingewikkeld? Niet als je het samen doet!

We zouden deze lijst nog veel langer kunnen maken. Er zijn zoals gezegd veel dingen waar je op moet letten als je voor jouw klant een hybride-warmtepompsysteem installeert. Sommige dingen moet je gewoon even weten, andere dingen, zoals een warmteverliesberekening, blijven wellicht lastig. Je hebt er tenslotte tijd en software voor nodig. Gelukkig hoef je niet alles alleen te doen. Bij Rensa houden we wel van een uitdaging. Een hybride warmtepomp installeren is met hulp van Rensa zelfs helemaal niet ingewikkeld! 

Jij bepaalt zelf waar je onze hulp bij inschakelt: bij één of enkele stappen in het proces of voor totale projectbegeleiding. Benieuwd wat we allemaal voor je kunnen betekenen? 

→ Ontdek het hier