Warmtepomp advies

Een warmtepompsysteem samenstellen doe je niet zomaar. Diverse factoren in en om de woning zijn van invloed op de juiste opstelling. Het gebouw, de isolatie, het gebruik, het type warmtepomp, de SCOP, ∆T, de β-factor, etcetera., alles speelt mee. Hoe pak je die selectie aan?
 

Selecteer de juiste warmtepomp in 7 stappen

Bepaal de warmtebehoefte

Voor een goed functionerende warmtepompinstallatie is de warmtevraag van een woning een essentieel uitgangspunt. Daarom start je ook altijd met het bepalen van de warmtebehoefte. Dit kan op verschillende manieren: op basis van een warmteverliesberekening, op basis van kengetallen (Watts per m²) of op basis van het huidige gasverbruik.


Bekijk of het afgiftesysteem geschikt is voor de warmtepompinstallatie

Je behaalt het hoogste rendement uit een warmtepompinstallatie wanneer op lage temperaturen verwarmd wordt. Vloerverwarming is de meest ideale situatie. Bij radiatoren moet bekeken worden of deze qua capaciteit groot genoeg zijn. Als er naast verwarmen ook gekoeld gaat worden met de warmtepomp, let dan goed op of het afgiftesysteem hiervoor geschikt is.


Bepaal de warmwaterbehoefte

Op basis van gezinssamenstelling, leefpatroon en aanwezige sanitaire  toestellen wordt bepaald hoe groot de dagelijkse warmwaterbehoefte is.


Bepaal het warmtepompsysteem

Op basis van de warmtebehoefte, afgiftesysteem en warmwaterbehoefte wordt een keuze gemaakt. Stel daarbij vragen als 'Is de woning geschikt om te verwarmen met een warmtepomp als enige warmtebron, of wordt er gekozen voor een combinatie met een CV ketel (hybride systeem)?' en 'Wordt het warmwater bereid via een boiler (bepaal de inhoud van de boiler), een tapspiraal of bij een hybride opstelling via de CV ketel?'.


Bepaal of de elektravoorziening groot genoeg is voor het warmtepompsysteem

In verband met het elektraverbruik van een warmtepomp moet bekeken worden of de huidige elektra­installatie voldoet (is de meterkast geschikt voor de nieuwe situatie?).


Bekijk de mogelijkheid van PV-panelen

Door het toepassen van een warmtepomp stijgt het elektraverbruik.  Met eigen PV panelen kan (een deel van) dit elektraverbruik zelf worden opgewekt. Daarmee wordt ook CO2 uitstoot gereduceerd.


Controleer de opstelling van de warmtepomp

Controleer of er voldoende ruimte is voor de binnen­ en buitenopstelling  van de installatie. Denk hierbij aan de mogelijke geluidsoverlast.

Hulp nodig?

Onze vakkundige engineers, technisch adviseurs en accountmanagers vormen bij Rensa Techniek een perfect team om jou te helpen bij de perfecte afstemming van de verschillende componenten. Bijvoorbeeld met onafhankelijk advies, de juiste selectie, reken- en tekenwerk of met het maken van een warmteverlies- en koellastberekening.

Ook interessant: