Uitdaging: warmteverliesberekening

De cv-ketel van je klant is aan vervanging toe. En die klant wil graag verduurzamen. Raad je hem dan meteen een warmtepomp aan? Dat hangt er onder meer van af hoe goed zijn woning is geïsoleerd. Maar het is nog niet zo eenvoudig om erachter te komen hoe dat precies zit. Welke isolatiewaarden hebben het dak, de vloeren en de buitenmuren? Hoe lekdicht is de woning? Wat voor type afgiftesysteem is er? Al deze gegevens heb je onder meer nodig om een warmteverliesberekening te maken. Daarmee weet je zeker of een woning geschikt is voor een warmtepomp. Maar wil je al die gegevens nauwkeurig in kaart brengen, dan kost dat veel tijd en moeite. Waar let je precies op? En hoe kan het een stuk eenvoudiger en sneller? Je leest het op deze pagina.

Stoken voor de hele buurt

Nederland moet van het gas af. Daarom willen veel mensen een warmtepomp. Of dat verstandig is, hangt af van de vraag of de woning daarvoor geschikt is. In een slecht geïsoleerde woning stookt de bewoner eigenlijk voor de hele buurt: de warmte vervliegt zo snel dat een warmtepomp geen goed idee is. Het levert vooral een torenhoge energierekening op en is helemaal niet beter voor het milieu. Daarom is het zo belangrijk dat een woning waarin je een warmtepomp plaatst goed geïsoleerd is en voorzien is van het juiste afgiftesysteem.

Maar, hoe weet je nu of het isolatieniveau van een woning voldoende is? Hoe ouder de woning, hoe minder je daar vanuit kunt gaan. Als je als installateur aan de bewoners zelf vraagt of ze geïsoleerd hebben, krijg je meestal ‘ja’ als antwoord. Maar eigenlijk weet je dan nog steeds niets. Hebben ze een keer wat folie achter hun radiatoren geplakt of is het huis van boven tot onder (na)geïsoleerd en echt kier- en lekdicht?

Inschatting of uitvoerig onderzoek?

Wil je er zeker van zijn dat een woning goed geïsoleerd is, dan moet je dat zelf onderzoeken. Je kunt een inschatting maken, bijvoorbeeld op basis van het aantal Watts per vierkante meter. Maar dat blijft natuurlijk wel een inschatting. Klopt die niet, of niet helemaal, en is de klant na een jaar niet tevreden, dan komt hij met zijn klacht bij jou terug.

Voor een betrouwbare analyse maak je een warmteverliesberekening. Daar heb je allerlei gegevens voor nodig, zoals:

  • De Rc-waarde voor gevels, daken en vloeren
  • De U-waarde van het glas
  • De kier- en lekdichtheid van de woning
  • Wat voor type ventilatie er in de woning zit
  • Welk type afgiftesysteem er in de woning zit (vloerverwarming of radiatoren)
  • Wat de gewenste temperaturen in de woningen zijn

Met een warmteverliesberekening weet je zeker dat het benodigde comfort wordt gehaald en je klant niet investeert in een te groot of te klein systeem met alle gevolgen van dien. Is de woning redelijk geïsoleerd, dan kun je wellicht kiezen voor een hybride warmtepomp. Zit het echt niet goed, dan kun je eerlijk en goed onderbouwd ‘nee’ zeggen tegen je klant en eventueel andere mogelijkheden voorstellen.

Warmteverliesberekening: maak het jezelf makkelijk

Een warmteverliesberekening maken kost zoals gezegd wel een hoop tijd en moeite. Het is ingewikkeld om alle gegevens van een bestaande woning te achterhalen. Maak het jezelf makkelijk en schakel Rensa in! Wij maken snel en eenvoudig een warmteverliesberekening voor je met Vabi Elements-software. We helpen je ook met de opbouw van je offertes, de afstemming van het afgiftesysteem op de warmtepomp, systeemontwerpen en principeschema’s. Je bepaalt zelf waar je onze hulp bij inschakelt. Wil je advies, heb je vragen of vind je het prettig als wij meegaan naar je klant? Het kan allemaal. Bij Rensa houden we wel van
een uitdaging!

Ontdek wat we voor jou kunnen betekenen