Een warmtepomp plaatsen: dat doe je niet zomaar. Voor veel installateurs is het een flinke bron van frustratie. De pomp weegt veel en is qua formaat niet bepaald eenvoudig door een deur of een hoektrap op te krijgen. Wil je dat arbotechnisch verantwoord doen, dan heb je daar hulpmiddelen bij nodig. Een kar om hem vanuit je wagen over onverhard terrein tot aan de deur en over de drempel te krijgen of een kraan om hem via het open dak naar binnen te hijsen… Dat kost bovendien een hoop tijd. Tijd die je liever besteedt aan je eigenlijke werkzaamheden, zoals de montage. Kan het ook anders? Zeker! Lees er meer over.
Zware klus
De komende jaren gaan miljoenen huishoudens van het gas af. Een warmtepomp is tegenwoordig een veelgekozen alternatief. De plaatsing daarvan is een zware klus. Voordat je zover bent, moet je hem eerst op zijn plek zien te krijgen. Transporteren naar de bouwplaats en vervolgens van de wagen naar zijn plek. Dat kan een flinke uitdaging zijn. Zeker als je je realiseert dat een gemiddelde warmtepomp meer dan 250 kilo weegt en bijna 2 meter hoog is.
Warmtepomp plaatsen met spierkracht of hulpmiddelen?
Op de conventionele manier (met spierkracht dus) ben je zelfs met een man of drie al snel een uur bezig om een warmtepomp op de juiste plaats te krijgen – op voorwaarde dat je de warmtepomp naar binnen krijgt. En dat gaat meestal niet bepaald zoals de arboregels dat voorschrijven.
Je kunt natuurlijk hulpmiddelen gebruiken, maar dat vraagt in de regel om een flinke investering: die zul je moeten kopen of huren. Bovendien is geen enkele bouwplaats hetzelfde en heeft elk project zijn eigen, specifieke voorwaarden. Dat maakt het ook meteen zo ingewikkeld. Bij laagbouw heb je te maken met verharde wegen (asfalt of klinkers), semiverharde wegen (zoals bouwpuin of grind) of onverharde wegen (zand of andere losse ondergrond). Daarbij kun je niet in elke situatie hetzelfde materieel gebruiken. Het wordt al helemaal ingewikkeld als het gaat om renovatie: door een bestaande deur, eventueel de trap op of zelfs door het (open) dak: dat gaat niet eenvoudig.
Bij hoogbouw ligt het nog weer anders: daar wil je in de meeste situaties dat je de warmtepomp rollend aangeleverd krijgt. Dit in verband met de aanwezigheid van een bouwlift en vaak beperkte hijsmogelijkheden.
Het kan ook anders!
Al met al is het transport en verplaatsen van een warmtepomp tot op de juiste plek voor veel installateurs een bron van frustratie. Zeker omdat elke situatie weer anders is en je bij elk project voor nieuwe uitdagingen staat. Maar: het kan ook anders. Sneller, gemakkelijker en precies op maat op de manier die jij het prettigst vindt. Met onze modulaire aanpak. Daarmee bepaal je zelf helemaal naar jouw wensen wat je afneemt. Wil je graag volledig ontzorgd worden? Dan nemen wij je echt alles uit handen. In dat geval transporteren wij de warmtepomp, zetten die neer precies waar en wanneer je dat wilt en pakken zelfs alles voor je uit. Maar heb je voor een bepaald project al de nodige hulpmiddelen staan, dan regelen wij bijvoorbeeld alleen het transport en pak je het verder zelf op. En doe je liever toch alles helemaal zelf, maar heb je niet het juiste materieel? Ook dan kunnen wij je helpen. Jij geeft aan waar je hulp bij nodig hebt. Wij regelen het voor je. Makkelijk en snel.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Ben je klaar voor een warmtepomp plaatsen zonder frustratie? Bij Rensa houden we wel van een uitdaging. Daarom hebben we de warmtepompformule ontwikkeld: van selectie en logistiek tot de installatie zelf: vertel ons waar je tegenaan loopt en wij helpen je.
→ Ontdek wat we voor jou kunnen betekenen