Uitdaging: welke warmtepomp kies je?

“Ik wil mijn huis verduurzamen”, zegt de klant. “En ik wil graag een warmtepomp.” Maar dan? Dan is het aan jou. Jij bepaalt als installateur de warmtebehoefte en de warmwaterbehoefte, je bekijkt of het afgiftesysteem geschikt is voor de warmtepompinstallatie en de mogelijkheid van PV-panelen… Zo zijn er nogal wat stappen die je zet voor je er achter bent welke warmtepomp je precies nodig hebt. En dan moet je nog beginnen met installeren. Het is een ingewikkeld proces. Herkenbaar? Nou, dat kan allemaal een stuk eenvoudiger!

Zo selecteer je de juiste warmtepomp

Welke warmtepomp de juiste is voor een bepaald project is afhankelijk van veel verschillende factoren. Het type gebouw, de isolatie, de gebruiksintensiteit, de SCOP, ∆T, de β-factor… Er zijn nogal wat zaken waar je rekening mee moet houden. Zoveel dat het soms lijkt of je als installateur een Zwitsers uurwerk in elkaar zet.

Het hele traject dat leidt tot een geïnstalleerde warmtepomp en een tevreden klant begint voor jou al bij het selectieproces om de juiste pomp te selecteren. Bij Rensa onderscheiden we zeven stappen die je zet als installateur voordat je weet welke warmtepomp je precies nodig hebt:

Bepaal de warmtebehoefte

Voor een goed functionerende warmtepompinstallatie is de warmtevraag van een woning een essentieel uitgangspunt. Daarom start je altijd met het bepalen van de warmtebehoefte. Dit kan op verschillende manieren: op basis van een warmteverliesberekening, op basis van kengetallen (Watts per m²) of op basis van het huidige gasverbruik.


Bekijk of het afgiftesysteem geschikt is voor de warmtepompinstallatie

Je haalt het hoogste rendement uit een warmtepompinstallatie als op lage temperaturen verwarmd wordt. Vloerverwarming is de meest ideale situatie. Bij radiatoren bekijk je of deze qua capaciteit groot genoeg zijn. Als er naast verwarmen ook gekoeld gaat worden met de warmtepomp, let dan goed op of het afgiftesysteem hiervoor geschikt is.


Bepaal de warmwaterbehoefte

Op basis van gezinssamenstelling, leefpatroon en aanwezige sanitaire toestellen bepaal je hoe groot de dagelijkse warmwaterbehoefte is.


Bepaal het warmtepompsysteem

Op basis van de warmtebehoefte, afgiftesysteem en warmwaterbehoefte maak je een keuze. Stel daarbij vragen als 'Is de woning geschikt om te verwarmen met een warmtepomp als enige warmtebron of wordt er gekozen voor een combinatie met een cv-ketel (hybride systeem)?' en 'Wordt het warm water bereid via een boiler (bepaal de inhoud van de boiler), een tapspiraal of bij een hybride opstelling via de cv-ketel?'.


Bepaal of de elektravoorziening groot genoeg is voor het warmtepompsysteem

In verband met het elektraverbruik van een warmtepomp bekijk je of de huidige elektra-­installatie voldoet (is de meterkast geschikt voor de nieuwe situatie?).


Bekijk de mogelijkheid van PV-panelen

Als je een warmtepomp toepast, stijgt het elektraverbruik. Met eigen PV-panelen kan (een deel van) dit elektraverbruik zelf worden opgewekt. Daarmee wordt ook CO2-uitstoot gereduceerd.


Controleer de opstelling van de warmtepomp

Controleer of er voldoende ruimte is voor de binnen-­ en buitenopstelling van de installatie. Denk hierbij aan de mogelijke geluidsoverlast.

Specialistische kennis

De zeven stappen maken één ding duidelijk: je hebt specialistische kennis nodig als je de juiste warmtepomp wilt selecteren en op een goede manier wilt installeren. Heb je die kennis niet of onvoldoende zelf in huis, maar help je wel graag jouw klant verder? Of heb je gewoon af en toe advies nodig bij complexere projecten? Wil je iemand die met je meekijkt op locatie of je helpt als je tekeningen of berekeningen maakt? Dan moet je bij Rensa zijn.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bij Rensa houden we wel van een uitdaging. Onze vakkundige engineers, technisch adviseurs en accountmanagers vormen bij Rensa Techniek een perfect team om jou te helpen bij alle denkbare uitdagingen rondom de selectie en installatie van warmtepompen. Je kunt het zo gek niet bedenken: wij hebben de antwoorden voor je. Wij adviseren je over welke warmtepomp past bij jouw project en ondersteunen je van A tot Z bij de installatie. Benieuwd naar alle mogelijkheden?

Ontdek wat we voor jou kunnen betekenen