PVT-panelen met een brine-water-warmtepomp: het is een van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen. En een hele goede ook! Hoe werkt deze combinatie precies, wanneer kun je die het best gebruiken en wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het op deze pagina.
Hoe werkt het?
Als installateur ken je de brine-water-warmtepomp en kom je dit type warmtepomp waarschijnlijk het meest tegen. Om zo’n pomp te plaatsen moet je in de grond boren. Dat kost tijd, geld en vooral ruimte. Maar wat nu als je die ruimte niet hebt, zoals bijvoorbeeld in bebouwde, binnenstedelijke gebieden vaak voorkomt? Dan biedt de combinatie met PVT-panelen uitkomst. Deze PVT-panelen hebben aan de voorkant fotovoltaïsche cellen die elektriciteit opwekken en aan de achterkant een thermische wisselaar (T). Daarmee haal je de warmte uit de lucht die het buitendeel normaal gesproken uit de grond zou onttrekken.
De voordelen van PVT-panelen met brine-water-warmtepomp
Aan de combinatie van een brine-water-warmtepomp met PVT-panelen zitten vooral voordelen:
- Zoals gezegd hoef je niet in de grond te boren. Omdat dit technisch lang niet altijd mogelijk is, kun je in die situaties je klant dan toch de mogelijkheid van een warmtepomp bieden.
- PVT-panelen zijn duurzaam. Leg je deze panelen op het dak, dan is dat het uitgelezen moment om er ook nog enkele ‘gewone’ PV-panelen bij te plaatsen. Zo verduurzaamt je klant eenvoudig zijn pand.
- Je hebt geen kans op geluidsoverlast. Bij een gewone brine-water-warmtepomp heb je een buitendeel dat geluid maakt. Dat kan overlast veroorzaken. Bij een warmtepomp in combinatie met PVT-panelen heb je die buitenunit niet. En dus ook geen geluidsoverlast.
- Deze optie levert een relatief hoog rendement. Zelfs als de zon niet direct op de panelen schijnt, warmen ze door diffuus licht toch op. Dat is voldoende voor het thermische gedeelte van het paneel om de warmte door te zetten naar de warmtepomp.
- Hiermee hangt samen dat je PVT-panelen niet per se op het zuiden hoeft te leggen, zoals je bij gewone PV-panelen wel doet. Ook bewolking of schaduw beïnvloedt de werking niet of nauwelijks. Daardoor heb je meer vrijheid in het plaatsen van de panelen en is de kans groter dat het past bij de wensen van je klant.
De nadelen van PVT-panelen met warmtepomp
Ondanks alle voordelen zijn er ook nog twee minder positieve punten die aandacht vragen:
- Een brine-water-warmtepomp met PVT-panelen is niet de goedkoopste optie op de markt. Heeft je klant een klein budget, dan kom je eerder uit op een standaard brine-water-warmtepomp of een lucht-water-warmtepomp en is dit vaak geen optie.
- Een ander nadeel ontstaat mogelijk in de winter, al komt dit probleem in Nederland niet heel vaak voor. Liggen de panelen helemaal vol met een dikke laag sneeuw, dan bestaat de kans dat ze niet genoeg energie opwekken. Je klant moet dan zijn panelen sneeuwvrij maken of tijdelijk op een andere manier elektriciteit ophalen.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw project?
PVT-panelen met een warmtepomp combineren is in veel gevallen een slimme keuze. Maar omdat deze optie nog niet zo heel lang op de markt is, kunnen we ons bij Rensa goed voorstellen dat je er vragen over hebt. Welk type warmtepomp kies je precies? Hoeveel PVT-panelen moet je dan plaatsen bij je klant? Hoe stel je die op en waar precies? Rensa helpt je met advies en ondersteuning bij al jouw warmtepomp-uitdagingen. En daarbij bepaal jij zelf wat je nodig hebt. Wil je dat we meegaan naar de klant om op locatie de mogelijkheden te bekijken? Heb je hulp nodig bij het berekenen van hoeveel panelen je nodig hebt of waar je die moet plaatsen? Of wil je ondersteuning bij de installatie? Het kan allemaal. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?
Je ontdekt het hier