Veel tegenstrijdiger wordt het niet: steeds meer mensen kiezen voor een lucht-water-warmtepomp omdat dit beter is voor het klimaat. Maar: deze pomp zelf heeft juist baat bij klimaatverandering. Om nog wat preciezer te zijn: bij hogere buitentemperaturen. Hoe warmer, hoe beter. Dat levert namelijk een hoger rendement op. Hoe zit dat nu eigenlijk? En wat moet je daar mee als installateur? We leggen het je uit op deze pagina.
Een lucht-water-warmtepomp: hoe werkt het?
Er zijn allerlei soorten warmtepompen op de markt. Afhankelijk van de bouwtechnische mogelijkheden en de wensen en eisen van je klant kies je er als installateur een uit. Een lucht-water-warmtepomp haalt warmte uit de lucht, in plaats van – zoals bij een standaard brine-water-warmtepomp – uit de grond. Het voordeel hiervan is dat je bij een lucht-water-warmtepomp niet in de grond hoeft te boren. Praktisch in binnenstedelijke gebieden vol bebouwing, waar vaak helemaal geen ruimte is om te boren.
Omdat de lucht-water-warmtepomp zijn warmte dus uit de lucht haalt, geldt: hoe hoger de buitentemperatuur, hoe beter voor de pomp. Die hoeft dan minder hard te werken om de verwarming of het tapwater op de gevraagde temperatuur te krijgen. Dat betekent: een beter rendement. En dat is dan uiteindelijk weer voordeliger voor de klant. Hoe hoger het rendement, hoe lager uiteraard zijn energierekening.
Rendement lucht-water-warmtepomp: (S)COP
Helaas kun je als installateur weinig doen om het rendement van een lucht-water-warmtepomp te verhogen. Je hebt tenslotte zelf niet direct invloed op de buitentemperatuur. Waar je wel rekening mee moet houden is de SCOP (Seasonal Coëfficiënt of Performance). Dat is de gemiddelde efficiëntie van een warmtepomp, gemeten over een jaar. Hoe hoger de SCOP, hoe hoger het rendement en dus hoe lager de energierekening waarschijnlijk zal zijn.
De SCOP wordt altijd aangegeven door de fabrikant van de warmtepomp. Als installateur maak jij de inschatting van de te verwachten energiekosten voor de warmtepomp. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Of vraag je je bij een specifiek project af of je beter kiest voor een lucht-water-warmtepomp, een brine-water- warmtepomp of een andere optie? Voor al jouw warmtepompvragen en -uitdagingen kun je bij Rensa terecht! Benieuwd wat we allemaal voor je kunnen betekenen?
→ Je ontdekt het hier