Lagetemperatuurverwarming in combinatie met ventilatiesysteem C komt tegenwoordig steeds vaker voor, vooral bij renovatie. Nederland gaat namelijk van het gas af en de meest gekozen vervanging voor de ketel is een warmtepomp. Maar ook in nieuwbouw kan het om allerlei reden de best passende optie zijn. Wat zijn de effecten van een lagetemperatuurverwarmingssysteem (LTV) op het comfort als de woning is uitgerust met ventilatiesysteem C? En welke maatregelen kun jij als installateur nemen om het comfort op niveau te houden? Rensa zette alles voor je op een rijtje!
Een comfortabel binnenklimaat
Bij lagetemperatuurverwarming probeer je altijd met warmteterugwinning te werken (ventilatiesysteem D). Maar soms zit in de woning al systeem C, of is dat door andere factoren de beste keuze. Zoals jij als installateur wel weet heb je bij ventilatiesysteem C te maken met natuurlijke toevoer en mechanische afzuiging. De koude buitenlucht die natuurlijk een woning binnenstroomt kan door bewoners ervaren worden als tocht. En als de warmtepomp niet genoeg vermogen heeft, krijg je de woning als het echt koud is buiten met de lagetemperatuurverwarming niet warm genoeg. Dan kan het best koud worden in huis.
Aandachtspunten voor installateurs
Dit soort comfortklachten zijn bij ventilatiesysteem C en LTV niet altijd helemaal te vermijden. Gelukkig zijn er voor jou als installateur een aantal dingen die je kunt doen om deze comfortklachten zoveel mogelijk te voorkomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:
- Werk met randzones. Als de vloerverwarming nog niet is aangebracht, kies er dan voor om de buisafstand bij de buitengevel wat te verkleinen. Zo heb je daar meer vermogen om de koude lucht op te vangen.
- Selecteer de juiste grootte warmtepomp. Als je een ventilatiesysteem met warmteterugwinning hebt (ventilatiesysteem D), warmt de afvoerlucht de nieuwe aanvoerlucht op. Bij ventilatiesysteem C is dat niet het geval. Het kost dan meer vermogen om de koude buitenlucht op te warmen tot een aangename binnentemperatuur. Over het algemeen geldt daarom dat je voor een woning met ventilatiesysteem C en LTV een grotere warmtepomp nodig hebt dan bijvoorbeeld bij ventilatiesysteem D. Dat betekent wel ook: meer energiekosten en meer benodigde ruimte.
- Verdeel de woning in zones, zoals onder en boven. Dan ventileer je alleen in ruimtes waar bewoners aanwezig zijn. Dat is goed voor de energierekening van je klant en daarmee voorkom je dat niet-gebruikte ruimtes onnodig koude lucht toegevoerd krijgen.
- Kies een slimme ventilatieregeling. Ga je bijvoorbeeld voor een CO2-regelaar, dan draait het systeem niet harder dan nodig. Er wordt dan dus ook niet meer koude lucht ingevoerd dan nodig, zodat tocht tot een minimum wordt beperkt.
Duidelijk communiceren met je klant
Zoals we al aangaven zijn comfortklachten bij de combinatie tussen ventilatiesysteem C en lagetemperatuurverwarming niet helemaal te voorkomen. Het is daarom ontzettend belangrijk dat jij daar als installateur duidelijk over communiceert met je klant. Als je ze voorbereidt op eventuele tochtklachten in de winter, ervaren ze die klachten uiteindelijk vaak als veel minder erg. En als je kiest voor een grotere warmtepomp om het benodigde extra vermogen op te vangen, vertel je klant dan over de extra energiekosten die daar mogelijk bij komen kijken. Daar maak je een berekening voor.
Help je jouw klant (ook) met PV-panelen? Dan zijn er in verhouding meer PV-panelen nodig om het benodigde vermogen op te wekken. Dat vraagt om een grotere investering. Wees daar duidelijk over naar je klant toe. Als je die goed voorbereidt, voorkom je dat ze later ontevreden zijn en bij jou aankloppen met hun klachten.
De beste keuze bij LTV en ventilatiesysteem C
De juiste berekeningen maken om het benodigde vermogen, de te verwachten energiekosten of het gewenste aantal PV-panelen te bepalen is niet eenvoudig. Want hoe maak je die precies, waar haal je de tijd vandaan en heb je eigenlijk wel de juiste software?
Rensa helpt je graag! Of dat nu is met ondersteuning bij het maken van een warmteverliesberekening of tekeningen, transport van materialen naar de bouwplaats of op een ander punt in je project. Benieuwd wat we allemaal voor je kunnen betekenen? Kijk dan hier en neem contact met ons op!
→ Ik wil meer weten