Uitdaging: Vakmanschap CO-certificaat al geregeld?

Je zou het door de aankomende drukte bijna vergeten, maar over een paar maanden moet je als installatiemonteur een Vakmanschap CO-certificaat bezitten als je (gas)verbrandingsinstallaties wilt aanleggen, onderhouden en inspecteren. Het lijkt nog ver weg, maar als je te lang wacht met het inplannen van je examens, is er geen plek meer. En mag je dus niet meer aan de slag. Daarom helpt Rensa je nu met informatie en het regelen van je Vakmanschap CO-certificaat!

Wat en wanneer?

Vanaf april 2022 (dat is al over een half jaar) ben je als installatiemonteur die werkt aan (gas)verbrandingsinstallaties in Nederland verplicht om een Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide te kunnen tonen. Dat is belangrijk, want jaarlijks vallen er helaas nog veel slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging. Om dat aantal slachtoffers sterk terug te brengen, heeft de Eerste Kamer ingestemd met een verzoek dat vanuit de branche is gekomen voor certificering.

Hoe behaal je het Vakmanschap CO-certificaat?

Om een Vakmanschap CO-certificaat te behalen, leg je als installateur een theorie- en praktijkexamen af. Het theorie-examen maak je wanneer jou dat uitkomt op je eigen pc of tablet. Het praktijkexamen leg je vervolgens af bij een praktijkorganisatie. Je kunt van tevoren een zelftest doen, om te kijken of je kennis op peil is of dat je bijvoorbeeld een examentraining nodig hebt.

Voor bedrijven geldt daarnaast dat ze vanaf dan in het bezit moeten zijn van een officieel geaccrediteerd BRL 6000-25 certificaat. Dat kan alleen als de inbedrijfstellers van dat bedrijf zelf allemaal het Vakmanschap CO-certificaat hebben.

De planning: maak het makkelijk

Nu kun je denken: ‘April 2022, dat is pas over zes maanden, ik heb nog alle tijd’. Maar jij bent niet de enige die het praktijkexamen moet afleggen. De tijdsloten beginnen langzaam maar zeker vol te raken bij alle praktijkorganisaties. Als je te lang wacht, is er straks geen plek meer. Wees de drukte daarom voor en plan nu vast je examen in!

Dat hoef je gelukkig niet alleen te doen. Rensa helpt je graag. We werken nauw samen met opleidingsinstituut IW Nederland en kunnen dus voor jou de beide examens regelen. Zelf hoef je zo, behalve je voorbereiden op het examen, vrijwel niets meer te doen. Wel zo makkelijk!

Meld je aan op rensa.nl/academy of neem contact op met jouw vertegenwoordiger, dan gaan wij voor je aan de slag.